POTVRDILO IZVRŠNO TIJELO

Evropska unija ponudila Kini besplatne vakcine: Još nisu odlučili prihvatiti ponudu

Izvor upoznat sa situacijom rekao je svojevremeno da se vode pregovori s vladama Evropske unije o tome da se vakcine dostave i građanima drugih nacija

Vakcinacija u Kini. ILUSTRACIJA / ANADOLIJA

A. O.

3.1.2023

Besplatne vakcine protiv koronavirusa, Evropska unija ponudila je Kini. Tu informaciju potvrdilo je izvršno tijelo EU, u trenutku kad je u Kini došlo do porasta broja zaraženih nakon što je Peking ublažio svoju politiku "nula covid-slučajeva".

Kina nije još odgovorila hoće li prihvatiti ponudu, rekao je novinarima glasnogovornik Evropske komisije na redovnom brifingu. 

Nije precizirao količinu vakcina koju nude EU ili proizvođači.


Adekvatne zalihe

- S obzirom na situaciju s koronavirusom u Kini, povjerenica za zdravstvo Stela Kiriakides (Stella Kyriakides) obratila se svojim kineskim kolegama da ponudi evropsku solidarnost i podršku. To uključuje javnozdravstvenu ekspertizu, kao i donacije EU vakcina prilagođene varijantama virusa - rekao je evropski portparol.

Kad je upitana hoće li prihvatiti ponudu EU, portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning izbjegla je direktan odgovor rekavši Reutersu da kineska stopa vakcinacije i kapacitet liječenja nastavljaju rasti i da su njihove zalihe adekvatne.

Rekla je da je Kina otvorena prema jačanju solidarnosti i saradnje s međunarodnom zajednicom kako bi se bolje nosila sa svojim pandemijskim izazovima, iako je zemlja u mogućnosti vakcinisati svakoga ko to želi.



Pregovori s vladama

Kina je za svoju populaciju do sada inzistirala na korištenju samo kineskih vakcina, koja se ne temelje na zapadnjačkoj mRNA tehnologiji. Prošli mjesec je Njemačka poslala 11.500 doza BioNTechovog vakcina njemačkim firmama, ambasadama i konzulatima u Kini kako bi se njime vakcinisali njemački državljani.

Izvor upoznat sa situacijom rekao je svojevremeno da se vode pregovori s vladama Evropske unije o tome da se vakcine dostave i građanima drugih nacija. 

Zdravstveni stručnjaci Evropske unije trebali su se danas sastati da rasprave o situaciji s koronom u zemljama članicama uoči još jednog okupljanja gdje će predstavnici vlada Unije razmatrati zajednički pristup Unije prema putnicima iz Kine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.