KAMERE SVE SNIMILE

Video / Gost restorana ubio pljačkaša u Teksasu i izašao prije dolaska policije

Pljačkaš je pri ulasku u restoran uperio oružje prema gostima i zatražio njihove novčanike i novac

Incident je snimljen nadzornim kamerama unutar restorana. PRINTSCREEN / TWITTER

A. O. / The Guardian

9.1.2023

Policija Teksasa pokrenula je opsežnu potragu za gostom restorana u Hjustonu (Houstonu) koji je ubio pljačkaša, a potom i pomogao drugim opljačkanim gostima da prikupe svoj novac. 

Incident je snimljen nadzornim kamerama unutar restorana "Ranchito #4 Taquerija" u jugozapadnom Hjustonu, a na snimku je prikazano da muškarac izvlači oružje i počinje pucati na pljačkaša.

Policija je kasnije otkrila da je pljačkaš u restoran upao s plastičnim pištoljem. Iz policije su u saopćenju za javnost naveli da nisu podignuli optužnicu protiv muškarca koji je ubio pljačkaša, ali ističu da žele razgovarati s njim o "njegovoj ulozi u pucnjavi", piše Guardian.

Poručnik Vuilkens (Wilkens) je kazao da je osumnjičeni za pljačku bio u svojim 20-ima te je tokom počinjenja pljačke nosio crnu skijašku masku i crne rukavice. Pljačkaš je pri ulasku u restoran uperio oružje prema gostima i zatražio njihove novčanike i novac. 

Na snimku je prikazano da jedan od gostiju poseže za nečim, a zatim i izvlači oružje dok osumnjičeni hoda prema izlazu.

Gost je ispalio najmanje devet hitaca u pljačkaša te je napustio mjesto događaja prije dolaska policije. Pedro Lopez, vlasnik restorana, tvrdi da su on i njegovi zaposlenici još uvijek u šoku. Drugi gosti restorana također su napustili mjesto događaja prije dolaska policije.

- Svi su napustili trgovinu osim vlasnika i radnika trgovine. Bilo bi sjajno da su se vratili na mjesto događaja i razgovarali s nama ili nazvali odjel za ubistva. Moraju nam dati svoje izjave, posebno osoba koja je pucala i otišla - dodao je Vilkens.

Teksaški zakoni dopuštaju nekome da se brani ako smatra da mu je život u opasnosti, iako granica između samoodbrane i upotrebenepotrebne sile može biti dosta nejasna.

Tomas Nikson (Thomas Nixon), bivši policajac iz Hjustona, a sada odvjetnik, objasnio je za KPRC-TV da gost ima svoja prava prema teksaškom zakonu. 

- Osoba koju je upucao bila je u procesu počinjenja pljačke i stoga je njegova upotreba sile u odbrani sebe i nedužnih trećih osoba potpuno opravdana. Imao je razuman strah od ozbiljne tjelesne povrede ili smrti - rekao je Nikson. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.