TENZIJE NA DALEKOM ISTOKU

Kina bijesna zbog aviona američke mornarice koji je nadlijetao Tajvanski tjesnac

U saopćenju američke Sedme flote dodaje se da će SAD nastaviti letjeti, ploviti i djelovati svugdje gdje međunarodno pravo dopušta

Izviđački avion američke mornarice. Printscreen

Z. K.

28.2.2023

Izviđački avion američke mornarice preletio je u ponedjeljak Tajvanski tjesnac u manevru s namjerom da potvrdi pravo na djelovanje u međunarodnom zračnom prostoru uprkos oštrim protivljenjima kineske vojske.

U saopćenju, Sedma flota SAD je istakla da je let P-8A Poseidona iznad "vodenog puta" koji razdvaja Kinu i samoupravni otok Tajvana izveden u skladu s međunarodnim pravom, pokazujući predanost Sjedinjenih Američkih Država slobodnom i otvoreni Indo-Pacifiku.

Međutim, glasnogovornik kineske Istočne komande Narodne oslobodilačke vojske (PLA), pukovnik Ši Ji (Shi Yi), optužio je Vašington za reklamiranje leta i raspirivanje napetosti.

- Let SAD namjerno je poremetio regionalnu situaciju i ugrozio mir i stabilnost širom Tajvanskog tjesnaca - rekao je Ši u izvještaju na web stranici PLA-a na engleskom jeziku.

U saopćenju američke Sedme flote dodaje se da će SAD nastaviti letjeti, ploviti i djelovati svugdje gdje međunarodno pravo dopušta, uključujući unutar Tajvanskog tjesnaca.

Komunistička partija Kine smatra Tajvan, demokratski uređen otok s 24 miliona ljudi, dijelom svog suverenog teritorija iako ga nikada nije kontrolirala. Peking svakodnevno šalje vojne avione i brodove u Tajvanski tjesnac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.