SJEVERNA AMERIKA

J & J spreman platiti 9 milijardi dolara odštete zbog tužbi da njihov puder izaziva rak

Kompanija i dalje vjeruje da su ove tvrdnje lažne , rekao je Has

Johnson & Johnson. Printscreen

A. O. / BBC

5.4.2023

Kompanija Johnson & Johnson spremna je isplatiti gotovo 9 milijardi dolara odšteta kako bi riješila problem desetaka hiljada tužbi s kojima se suočava u Sjevernoj Americi.

Tužbe su podignute zbog tvrdnji da Johnson & Johnson dječji puder i drugi proizvodi na bazi talka uzrokuju rak.

Zahtjevi "lažni"

Zdravstveni div je naglasio kako i dalje vjeruje da su zahtjevi "lažni", ali se nada da će nova ponuda za nagodbu pomoći u zaključivanju pravne bitke.

Nova ponuda predstavlja veliko povećanje u odnosu na prijašnji prijedlog od 2 milijarde dolara odštete. Iz kompanije tvrde kako je nova ponuda dobila značajnu podršku ljudi koji su povezani sa slučajem. Više od 40.000 bivših kupaca tvrdi kako je upotreba dječijeg pudera na bazi talka uzrokovala rak, uključujući neke koji tvrde da je proizvod sadržavao azbest koji uzrokuje rak, piše BBC.

Kompanija je 2020. godine zaustavila prodaju svog pudera za bebe na bazi talka u SAD-u, navodeći kao razlog "dezinformacije" koje su smanjile potražnju za proizvodom. Prošle godine su najavili kako pripremaju plan prestanka prodaje navedenog proizvoda na globalnom nivou.

Prije te odluke kompanija je prodavala dječiji puder gotovo 130 godina, a i dalje prodaje verziju proizvoda koja sadrži kukuruzni škrob.

Riješiti tužbe

Kompanija pokušava riješiti tužbe na stečajnom sudu od 2021., nakon što je osnovala podružnicu odgovornu za potraživanja.

Ipak, njeni su napori naišli na probleme nakon što je ranija odluka stečajnog suda utvrdila da podružnica nije u finansijskim poteškoćama i da ne može koristiti stečajni sistem za rješavanje tužbi.

- Kompanija i dalje vjeruje da su ove tvrdnje lažne i nemaju znanstvenu utemeljenost - rekao je Erik Has (Haas), svjetski potpredsjednik za parnice Johnson & Johnsona.

Tvrde da su dobili većinu tužbi protiv sebe

- Rješavanje ovog pitanja putem predloženog plana reorganizacije je i pravednije i učinkovitije, omogućuje pravovremenu naknadu podnositeljima zahtjeva i omogućuje firmi da ostane usredotočena na našu predanost dubokom i pozitivnom uticaju na zdravlje čovječanstva - dodao je.

Iz kompanije su istakli kako su dobili većinu tužbi protiv sebe. Ipak, imali su i neke značajne gubitke, uključujući jednu odluku u kojoj su 22 žene dobile odštetu veću od 2 milijarde dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.