BIVŠI OFICIR

Jedan od glavnih ruskih propagandista je žena iz Njudžersija

Razotkrili su je članovi North Atlantic Fella Organisationa (#NAFO), online zajednice koja se bori protiv ruske propagande

Propagandistkinja iz Njudžerzija. Instagram

D. H.

18.4.2023

Glavni ruski propagandni kanal na društvenim mrežama, poznat po širenju dezinformacija o ratu u Ukrajini, vodi bivša oficirka američke mornarice koja je nedavno otpuštena iz službe. 

Kanal pod nazivom Donbass Devushka odigrao je ključnu ulogu u širenju tajnih američkih dokumenata, piše Wall Street Journal.

Taj je kanal dijelio dokumente koje je izvorno ukrao 21-godišnji Džek Teikseira (Jack Teixeira), ali ih je izmijenio.

Kanal je postao zaštitno lice mreže prokremaljskih društvenih medija. Ali osoba koja vodi podcastove kao Donbas Devushka i nadzire ove račune je bivša američka tehničarka avionske elektronike iz Vašingtona čije je pravo ime Sarah Bils.

Služila u mornarici

Ima 37 godina, služila je u američkoj mornaričkoj zračnoj stanici na otoku Vidbeju do kraja prošle godine, a profili koje je otvorila i nadzirala veličali su rusku vojsku i paravojnu skupinu Wagner. Oni su među najpraćenijim društvenim medijima na engleskom jeziku koji promiču ruska stajališta. Razotkrili su je članovi North Atlantic Fella Organisationa (#NAFO), online zajednice koja se bori protiv ruske propagande.

Dok je vodila podcastove s pristalicama režima Vladimira Putina, govorila je s blagim ruskim naglaskom. Koristila je pseudonime Mila Medvedev, CheburekiVibes, MeatballSubZero, YuGopnik i GhostofLugansk, piše Insider.

U intervjuu koji je dala u subotu u svom domu u Oak Harboru, Bils je rekla da je ona administratorica Donbass Devushke te je priznala da je prikupljala novac i vodila podcastove pod tim imenom. Dodala je, međutim, da je ona jedna od 15 ljudi "po cijelom svijetu" uključenih u vođenje mreže Donbass Devushka. Odbila je identificirati te ljude.

Četiri tajna dokumenta

Dana 5. aprila Telegram račun Donbass Devushka podijelio je četiri tajna američka dokumenta sa svojih 65.000 pratitelja. To je navelo nekoliko velikih ruskih računa na društvenim mrežama da prošire dokumente, nakon čega je Pentagon pokrenuo istragu. Bils kaže da je drugi administrator objavio četiri datoteke.

Nema dokaza da je Bils, koja je prošla sigurnosnu provjeru tokom službe u mornarici, koristila taj pristup da sama ukrade bilo kakve povjerljive informacije. 

- Očito znam težinu strogo povjerljivih materijala. Ja ih nisam odala - rekla je.


Uhapšen 21-godišnjak

Podsjetimo, 21-godišnjeg pripadnika Nacionalne garde zračnih snaga sumnjiči se da je na internetu objavio povjerljive američke vojnoobavještajne dokumente. Džek Dagla Teikseira iz North Dightona u Masačusetsu, kojeg je prošle sedmice uhapsila grupa teško naoružanih agenata FBI-a u njegovu domu, pojavio se u utorak na saveznom sudu noseći kombinezon kaki boje.

Na saslušanju je glavna savezna tužiteljica za nacionalnu sigurnost u Bostonu Nadin Pelegrini (Nadine Pellegrini) rekla da se Teixeiru pritvori do početka suđenja, dok je saslušanje o pritvoru zakazano za srijedu.

Dokumenti objavljeni na Discordu

Povjerljivi dokumenti koji se nalaze u središtu istrage objavljeni su na društvenoj mreži Discord u mart ili čak ranije, no vijesti o njihovom postojanju nisu se pojavile dok o tome nije izvijestio New York Times prošle sedmice.

Vjeruje se da je to najozbiljniji sigurnosni propust otkako je više od 700.000 dokumenata, videosnimki i diplomatskih podataka objavljeno 2010. na WikiLeaksu.

U slučaju WikiLeaksa zviždačica Čelzi Mening (Chelsea Manning) osuđena je na 35 godina zatvora. Tadašnji demokratski predsjednik Barak (Barack) Obama smanjio joj je kaznu na sedam godina. SAD se još bori za izručenje osnivača WikiLeaksa Žulijan Asanž (Juliana Assangea) iz Londona u vezi s curenjem informacija 2010.

Nezakonito kopiranje

Američki funkcioneri još procjenjuju razmjere štete od curenja dokumenata, među kojima su bili dokumenti o slabostima ukrajinske vojske, koji su među ostalim osramotili Vašington jer su otkrili da špijunira svoje saveznike.

U krivičnoj j prijavi objavljenoj danas Teikseiru se tereti da je nezakonito kopirao i zadržavao obavještajne odbrambene dokumente. Za svako krivično djelo može dobiti do 10 godina zatvora.

Također je optužen za još jedno kazneno djelo, prema kojemu je zločin da zaposlenik SAD-a svjesno uklanja povjerljive dokumente i postavlja ih na neovlaštenu lokaciju.

U prisezi je agent FBI-a rekao da je Teikseira imao pristup visoko povjerljivim sigurnosnim podacima od 2021. godine i da je održavao pristup osjetljivom pretincu drugih visoko povjerljivih programa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.