IAKO NEGIRA KRIVICU

Zamjenik britanskog premijera Dominik Rab podnio ostavku

Postavljanjem tako niskog praga za maltretiranje, ova istraga je postavila opasan presedan, rekao je

Dominik Rab. AP Photo / Alberto Pezzali, File

S. S.

21.4.2023

Zamjenik britanskog premijera i ministar pravde Dominik Rab (Dominic Raab) u petak je podnio ostavku nakon navoda da je maltretirao osoblje u različitim odjelima.

On je u ostavci naveo da se na taj korak odlučio nakon prijema izvještaja koji je proizašao iz istrage koju je vodio Adam Tolley KC.

- Pozvao sam na istragu i obavezao se da ću podnijeti ostavku, ako se utvrdi bilo kakvo maltretiranje. Vjerujem da je važno da održim moju riječ - naveo je on.

Napomenuo je da iako osjeća obavezu da prihvati ishod istrage, ona je odbacila sve osim dvije tužbe protiv njega. Kritikovao je "neprijatne" i "pogrešne" nalaze.

- Postavljanjem tako niskog praga za maltretiranje, ova istraga je postavila opasan presedan. Podstaći će lažne optužbe protiv ministara i imati zastrašujući efekat na one koji vode promjene u ime Vlade i n britanskog naroda - naveo je Rab.

Rabova ostavka smatra se značajnim neuspjehom za premijera Rišija Sunaka (Rishi Sunak), koji bi se mogao suočiti s kritikama jer je dozvolio Rabu da ostane na funkciji dok je istraga u toku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.