MINISTARSTVO ODBRANE

Iran predstavio svoje bespilotne letjelice: Igraju ključnu ulogu u bitkama

U svoj vojni arsenal Iran dodao više od 200 strateških dronova kratkog i dugog dometa

Bespilotne letjelice imaju mogućnost nadzora terena. Dunya news

Z. K.

22.4.2023

Vojni zvaničnici Irana saopćili su kako je ova država u svoj vojni arsenal dodala više od 200 strateških dronova kratkog i dugog dometa, a tokom ceremonije primopredaje, Ministarstvo odbrane Irana objavilo je fotografije skladišta u kojem su letjelice i smještene.

Dugog dometa

Iranska vojska je naglasila kako bespilotne letjelice uključuju mnoštvo onih koje su dugog dometa, a koje su zajednički dizajnirali i proizveli iransko ministarstvo odbrane te različiti sektori vojske. Bespilotne letjelice imaju mogućnost nadzora terena, izbjegavanja radara, presretanja, ali i borbe.

- Zahvaljujući modifikacijama napravljenim na dronovima oni su sada opremljeni raketama zrak-zrak te zrak-zemlja, pametnim bombama kao i sistemima za elektronsko ratovanje - piše agencija IRNA.

Tokom ceremonije isporuke dronova, ministar odbrane Irana Mohamad Aštijani (Mohammad Ashtiani) izjavio je kako će Iran nastaviti s unapređenjem sposobnosti bespilotnih letjelica.

Poduzete mjere

- Bespilotne letjelica igraju ključnu ulogu u bitkama. Stoga su proteklih godina poduzete mjere za projektovanje i proizvodnju različitih tipova dronova za isporuku iranskoj vojsci. Borbena gotovost iranskih oružanih snaga na ovaj način je povećana - dodao je ministar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.