TEŠKE SUDBINE

Od kolektivnih samoubistava do napada sarinom: Ovo su najgore sekte na svijetu

Povodom slučaja masovnog samoubistva izgladnjavanjem u Keniji donosimo pregled i ovih

Vođa Aum Šinridžo sekte u japanskim novinama 1995. godine. AP

N. H.

24.4.2023

Nakon što je u Keniji uhapšen Paul Makenzi, pastor koji je osumnjičen za smrt više od 50 članova sekte za koje se vjeruje da su umrli od gladi, donosimo pregled sličnih takvih slučajeva u svijetu.

Apokalipsa u džungli u Gvajani – 914 mrtvih

U džungli u južnoameričkoj državi Gvajani 18. novembra 1978. život je ostavilo 914 članova američke sekte, među kojima je bilo i djece.

Njih je predovodio Džim Džons (Jim Jones), američki pastor koji je pripadnike sekte Narodnog hrama prisilio na revolucionarno samubistvo. On je nagovorio roditelje da svojoj djeci daju otrov, a drugi su bili ustrijeljeni dok su pokušavali pobjeći. Neki od njih su čak bili prisiljavani popiti otrov. Džons je svoje sljedbenike preselio iz San Franciska u Gvajanu kako bi izbjegao američke vlasti.

On je pronađen mrtav, ustrijeljen u glavu. Nikad nije utvrđeno da li je počinio samoubistvo ili je ubijen.

Više od 700 mrtvih u Ugandi

Sličan slučaj se dogodio u martu 2020. godine na jugozapadu Ugande, u okrugu Kanungu, gdje je izgorilo oko 700 članova Pokreta za obnovu 10 Božjih zapovjedi. Prpadnici sekte, koji su vjerovali da će svijet doći na kraju svijetu doći kraj na kraju decenije.

Članovi sekte su zatvoreni u crkvu čija su vrata i prozori zakucani izvana. Zgrada je potom zapaljena. Vođe sekte nikad nisu pronađeni.

Sunčev Hram

Tijela 48 člana apokaliptične sekte „Sunčev hram“, uključujući i njegove vođe, otkrivena su u oktobru u švicarskim selima. Umrlo je više od 70 članova sekte koju je utemeljio homeopat, uključujući 10 osoba u kanadskoj pokrajini Kvebek i 16 ljudi u planinama Verkros na jugoistoku Francuske.

Neki su ostavili pisma u kojima su sugerisali da se radi o masovnom samoubistvu, ali se vjeruje da je gotovo dvije trećine mrtvih ubijeno.

Nebeska vrata

1997. godine 39 člana sekte „Nebeska vrata“ u San Diegu je počinilo masovno samoubstvo povodom dolaska komete Hale-Bop, koju su smatrali znakom da trebaju napustiti Zemlju. Među mrtvima je bio i suosnivač sekte Maršal Eplvajt (Marshall Applewhite).

Boni Netls (Bonnie Nettles), drugi suosnivač, koja je vjerovala da se članovi sekte mogu preobraziti u besmrtne vanzemaljce ako odbace ljudsku prirodu, je umrla od raka.

Napad sarinom u Japanu

Apokaliptična sekta Aum Šinridžo je odgovorna za zloglasni napad sarinom (bojni otrov) u Tokiju 1995. godine, pri čemu je umrlo 13 ljudi, a hiljade se razboljele.

Hemikalija je puštena na pet lokacija u vrijeme najveće gužve. U sjedištu sekte, u blizini planine Fuđi, vlasti su pronašle fabriku koja je mogla proizvesti dovoljno sarina da ubije milion ljudi.

Zbog tog zločina je pogubljeno 13 članova sekte, uključujući i njenog slijepog vođu Šoka Asaharu (Shoko).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.