PORODICA MOLI ZA POMOĆ

Uprkos slabim dokazima: Singapur će pogubiti muškarca zbog krijumčarenja kanabisa

Smrtna kazna vješanjem bit će izvršena u srijedu

Muškarac će biti obješen. Printscreen

H. J. I.

25.4.2023

Muškarac koji je u Singapuru optužen za krijumčarenje kanabisa osuđen je na smrt, javlja BBC.

Aktivisti kažu da je Tangaraju Supiah (Suppiah) osuđen na osnovu slabih dokaza, a smrtna kazna vješanjem bit će izvršena u srijedu. Ovaj slučaj dolazi nakon pogubljenja mentalno zaostalog muškarca prošle godine, koji je osuđen zbog droge.

Izuzetno strogi zakoni

Singapur ima izuzetno stroge zakone koji se odnose na drogu, a vlasti tvrde da su neophodni kako bi se zaštitilo društvo. U proteklim danima su članovi porodice, prijatelji i aktivisti slali pisma singapurskom predsjedniku Halimahu Jakobu (Yacob) moleći za pomilovanje, dok je britanski milijarder Ričard Brenson (Richard Branson) pozvao na zaustavljanje pogubljenja i preispitivanje slučaja.

- Znam da moj brat nije učinio ništa loše. Pozivam sud da razmotri njegov slučaj ponovo - poručila je Tangarajuova sestra Lela Supiah (Leela Suppiah) tokom konferencije za medije.

Četrdesetšestogodišnji Tangaraju osuđen je da je učestvovao u zavjeri za krijumčarenje jednog kilograma kanabisa iz Malezije u Singapur 2013. godine. Iako nije uhvaćen tokom isporuke kanabisa, tužitelji su rekli da je on bio odgovoran za koordinaciju isporuke te da su ušli u trag dva telefonska broja koja je koristio "dostavljač" i povezali ih s Tagarajuom. Ipak, on tvrdi da nije komunicirao s drugim osobama povezanim sa slučajem, kazao je da je izgubio jedan telefon, dok drugi uopće nije posjedovao.

Smrtna kazna za trgovinu drogom

Singapurski zakon propisuje smrtnu kaznu za trgovinu drogom, dok se kuriri nešto blaže kažnjavaju.

Aktivisti su izrazili zabrinutost da Tangaraju nije imao adekvatan pristup prevodiocu te da je sam morao obrazložiti svoju posljednju žalbu s obzirom na činjenicu da njegova porodica nije mogla osigurati advokata.

S druge strane, singapurske vlasti tvrde da je on tražio prevodioca tokom suđenja, ali ne i ranije. Također, tvrde da je imao pristup pravnom savjetniku tokom procesa.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.