EVROPSKA KOMISIJA

Fon der Lajen podržala mirovni plan Kijeva

Ništa o Ukrajini bez Ukrajine. Nikada ne treba zaboraviti da je Ukrajina zemlja koja je brutalno napadnuta, rekla je ona

Ursula fon der Lejen. Twitter

FENA

15.5.2023

Čelnica izvršnog tijela Evropske unije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) izjavila je danas da bi mirovni plan Kijeva trebalo da posluži kao polazna tačka za sve napore da se okonča ruski rat u Ukrajini, u komentarima koji su vremenski podudarni s početkom turneje kineskog posrednika po Evropi radi traženja "političkog rešenja".

- Ništa o Ukrajini bez Ukrajine. Nikada ne treba zaboraviti da je Ukrajina zemlja koja je brutalno napadnuta. Stoga ona treba da postavi osnovne principe pravednog mira - izjavila je fon der Lajen, koja je prošle sedmice posjetila Kijev.

Utjecaj Đinpinga

Iako je rekla da je "veoma dobro" što je kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) imao telefonski razgovor s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, naglasila je da bi Peking trebao iskoristiti svoj utjecaj na Moskvu da okonča rat.

Ona se obratila uoči intenzivne sedmice međunarodne diplomatije tokom koje bi ruski rat protiv Ukrajine bio na vrhu dnevnog reda.

- Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno, a izjava za koju je dala "mora se pretočiti u stabilnu finansijsku podršku i nakon 2023. i ubrzanu vojnu podršku fokusiranu na sada i ovdje - rekla je fon der Lajen na konferenciji za novinare.

Također je podržala stvaranje specijalnog tribunala koji bi Rusiju pozvao na odgovornost i dodala da će u Haagu biti pokrenut novi "registar štete" - "veoma dobar korak ka ruskoj kompenzaciji".

Njeni komentari dolaze dan uoči samita Vijeća Evrope, vodeće organizacije za ljudska prava na kontinentu, u Reykjaviku, nakon čega će uslijediti okupljanje lidera G7 industrijskih sila u Hiroshimi.

Prijedlog Fon der Lajen

Fon der Lajen je kazala da će G7 razgovarati o sankcijama zbog ruskog rata, uključujući najnoviji prijedlog novih mjera EU koji je iznijela njena Komisija, izvršno tijelo EU.

Prijedlog ima za cilj pooštravanje provedbe sankcija koje je blok uveo Rusiji otkako je napala Ukrajinu, uključujući prijetnju obuzdavanjem određenih kategorija trgovine s trećim zemljama za koje se smatra da su uključene u zaobilaženje. Taj plan je izazvao određenu zabrinutost u Njemačkoj, sudeći po diplomatama EU.

Fon der Lajen je rekla da je prijedlog - o kome sada raspravlja 27 država članica bloka, za koje se očekuje da će trebati vrijeme prije nego što postignu neophodnu jednoglasnost da uvedu bilo kakve nove sankcije - u velikoj mjeri zamišljen kao sredstvo odvraćanja.

Ona je to opisala kao: "upozorenje da smo ozbiljni u vezi s našim sankcijama, da bismo mogli zabraniti odlazak te robe u treću zemlju ako postoje jasni dokazi da postoji zaobilaženje sankcija i isporuka Rusiji”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.