GVAJANA

Djevojka u Južnoj Americi izazvala požar jer joj je oduzet mobitel: Poginulo 19 osoba u školskom domu

Studentica je osumnjičena da je izazvala razorni požar jer joj je oduzet mobitel, rekla je policija

Stradalo 19 osoba. Twitter (Fotografija ne prikazuje događaj iz teksta)

A. O.

24.5.2023

Čak 19 mladih osoba u školskom domu je poginulo u Gvajani, a prema novim saznanjima požar je uzrokovala tinejdžerica, a zbog nezadovoljstva što su joj službenici doma oduzeli mobitel.

- Studentica je osumnjičena da je izazvala razorni požar jer joj je oduzet mobitel - rekla je policija u utorak u saopćenju.

Požar se dogodio u nedjelju navečer u Mahdiji, rudarskom gradu u Gvajani, maloj zemlji engleskog govornog područja u Južnoj Americi. Službenici studentskog doma "oduzeli su joj mobitel, a djevojka je iste večeri prijetila da će zapaliti zgradu i svi su je čuli", rekao je vladin izvor koji je želio ostati anoniman, uz tvrdnje da je djevojka priznala te činjenice.

Smještena u bolnicu

- Učenicima nije dopušteno imati mobitel. Službenici su pronašli tu djevojku s telefonom. Očito je slala fotografije - rekao je izvor.

Maloljetnica, trenutno hospitalizirana pod policijskim nadzorom, otišla je u toalet, poprskala insekticid po zavjesi i zapalila ju je šibicom. Nekoliko mladih djevojaka iznijelo je istu verziju uzroka nesreće.

Vrata bila zaključana

Prema riječima učenika, spavali su, a probudilo ih je vrištanje. Vidjeli su vatru i dim u toaletu koji se brzo proširio zgradom izgrađenom dijelom od drveta, stoji u saopćenju policije.

Dramu je dodatno pogoršalo i to što voditeljica doma u panici nije uspjela pronaći ključ izlaznih vrata zgrade na čijim su prozorima bile rešetke. Vrata su se zaključavala svake večeri u 21 sat, dodao je izvor. Muškarci su razvalili vrata kako bi preživjelima omogućili bijeg. Vatrogasci i policija stigli su 25 minuta nakon početka katastrofe, rekao je isti izvor.

Gvajana, malena i siromašna zemlja s 800.000 stanovnika koji govore engleski, bivša nizozemska i zatim britanska kolonija, posjeduje najveće zalihe nafte po glavi stanovnika i očekuje brz razvoj u skoroj budućnosti kada se zalihe počnu crpiti, što je tek na početku

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.