BUKUREŠT

Rumunski nastavnici štrajkuju za veće plaće, bolje uvjete

Rumunski nastavnici posebno se bore sa teškom krizom troškova života jer su njihove plaće daleko niže od nacionalnog prosjeka

Nastavnici na protestima u Rumuniji. Twitter

FENA

25.5.2023

Hiljade rumunskih nastavnika izašlo je u četvrtak na ulice tražeći veće plate i bolje uslove rada, dok je prvi takav štrajk u 18 godina prisilio na zatvaranje većine škola.

Kao i mnoge druge evropske zemlje, Rumuniju je pogodilo nekoliko protesta - iako u mnogo manjem obimu - usred godišnje inflacije koja se nedavno kretala oko 10 posto.

Rumunski nastavnici posebno se bore sa teškom krizom troškova života jer su njihove plaće daleko niže od nacionalnog prosjeka.

Oko 10.000 ljudi okupilo se ispred zgrade vlade u Bukureštu prije nego što su marširali prema zgradi parlamenta uzvikujući "dostojanstvo", "lopovi" i "sram vas bilo".

- Ovdje smo jer nema više strpljenja i tolerancije s naše strane za bezbrojna obećanja koja godinama nisu ispunjena - rekla je 47-godišnja učiteljica Alina Deliu za AFP.

Nekoliko rundi pregovora između sindikata i vlade do sada je propalo, a posljednja ponuda je jednokratni bonus od 1.000 leja (200 eura) u junu i 1.500 leja (300 eura) u oktobru za svakog nastavnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.