OTROVNICE

Upoznajte svoje prijetnje: Ovo je pet najopasnijih zmija na svijetu

Važno je napomenuti da su ove zmije opasne, ali uz pravilno znanje, opreznost i izbjegavanje nepotrebnog kontakta, moguće je smanjiti rizik od susreta

Naja naja. Printscreen

4.7.2023

Zmije su fascinantne stvorenje koje može izazvati divljenje i strah istovremeno. Neki od nas su fascinirani njihovom sposobnošću da klize, hvataju plijen i prežive u ekstremnim okruženjima. Međutim, neke zmije su poznate po svojoj otrovnosti i agresivnosti, što ih čini iznimno opasnim. U nastavku je popis pet najopasnijih zmija na svijetu.

1. Indijska kobra (Naja naja): Indijska kobra je jedna od najopasnijih zmija na svijetu. Njen otrov može uzrokovati paralizu mišića, zastoj srca i smrt. Ova zmija je također poznata po svojoj sposobnosti da izdiže gornji dio tijela i širi kapuljaču kako bi uplašila i odbila potencijalne napadače.

Naja naja. Printscreen

2. Morska zmija (Hydrophis spp.): Morske zmije su vrsta otrovnih zmija koje se mogu naći u tropskim morskim vodama. Njihov otrov je izuzetno jak i brzo djeluje na žrtvu. Zanimljivo je da su morske zmije prilagođene za život u moru i često imaju izdužena tijela i vesla poput repove.

Morska zmija. Printscreen

3. Taipan (Oxyuranus spp.): Taipani su otrovne zmije koje žive u Australiji i Novoj Gvineji. Smatraju se najotrovnijim kopnenim zmijama na svijetu. Njihov otrov može uzrokovati paralizu dišnih mišića i smrtonosne oštećenja unutarnjih organa.

Taipan. Printscreen

4. Crna mamba (Dendroaspis polylepis): Crna mamba je afrička zmija poznata po svojoj agresivnosti i brzini. Njihov otrov je iznimno jak i smrtonosan za čovjeka. Crna mamba može doseći brzinu od preko 20 km/h i skočiti do 4 metra udaljenosti.

Crna mamba. Printscreen

5. Fer-de-lance (Bothrops spp.): Fer-de-lance je otrovna zmija koja se može naći u Srednjoj i Južnoj Americi. Njihov otrov je hemotoksičan i može uzrokovati ozbiljne unutarnje krvarenje i oštećenje tkiva. Fer-de-lance je poznat po agresivnosti i lako napada ako se osjeća ugroženo.

Fer-de-lance. Printscreen

Važno je napomenuti da su ove zmije opasne, ali uz pravilno znanje, opreznost i izbjegavanje nepotrebnog kontakta, moguće je smanjiti rizik od susreta s njima. Ako se nalazite u području gdje su ove zmije prisutne, uvijek se posavjetujte s lokalnim stručnjacima o sigurnosti i mjerama predostrožnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.