PREMIJER NIZOZEMSKE

Rute: EU bi trebala pomoći, a ne tražiti krivca za napetu situaciju na sjeveru Kosova

Danas smo izrazili zabrinutost zbog porasta napetosti između Kosova i Srbije, a Nizozemska i Luksemburg pokušavaju ići prema dijalogu, kaže Rute

Tokom zajedničkog susreta. Twitter

A. O.

4.7.2023

Premijeri Nizozemske Mark Rute (Rutte) i Luksemburga Havijer Betel (Xavier Bettel) poručili su u utorak, poslije sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Prištini, kako je neophodno smiriti napetosti na sjeveru Kosova jer je to važno ne samo za stabilnost i mir u regiji, već i za prosperitet EU integracija.

- Danas smo izrazili zabrinutost zbog porasta napetosti između Kosova i Srbije, a Nizozemska i Luksemburg pokušavaju ići prema dijalogu i deeskalirati situaciju i normalizirati odnose između dviju država. To je važno ne samo za stabilnost i mir u regiji, već i za prosperitet EU integracija - rekao je Rute.

Nizozemski premijer Mark Rute poručio je da Evropska unija ne bi trebala upirati prstom i tražiti krivca između Kosova i Srbije za napetu situaciju na sjeveru.

Ne treba tražiti krivca

Odgovarajući na novinarski upit je li pristup EU-a prema Kosovu pravedan i kakva su stajališta Nizozemske i Luksemburga o kaznenim mjerama, Rute je rekao da bi Unija trebala pomoći, a ne tražiti krivca.

- Ne znam treba li upirati prstom u krivca, u Kosovo ili Srbiju, jer to ne pomaže situaciji. Želimo biti od pomoći - rekao je.

Naime, Evropska unija je poduzela mjere protiv Kosova jer su izostali očekivani koraci Prištine na deeskalaciji situacije na sjeveru zbog kojih je neizvjestan nastavak dijaloga dviju strana o primjeni evropskog plana o normalizaciji odnosa.

Tokom posjeta Betel je istaknuo kako moraju biti otklonjena sve mogućnost kriza od kojih najviše pati narod te kako je važno da Kosovo vjeruje u rad EU posrednika.

- Znate šta znače tenzije, stoga moramo izbjeći svaku mogućnost bilo kakve nove eventualne krize u kojoj najviše stradaju civilno društvo i građani. Možete računati na nas, ponekad je teško razgovarati sa susjedima, nama je važno vjerovati u rad visoke predstavnice EU i izaslanika EU i imati otvoren dijalog - rekao je Betel, prenose Reporteri.

Provedba sporazuma

Kosovski premijer Albin Kurti zatražio je potpunu provedbu Ohridskog sporazuma, bez odgađanja i bez uvjetovanja, te istakao kako Kosovo želi evropsko rješenje te da se zalaže za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

- Kad je riječ o dijalogu za normalizaciju odnosa sa Srbijom, naglasio sam da je Kosovo predano dobrosusjedskim odnosima. Želimo evropsko rješenje i za to imamo temeljni sporazum od 27. februara i provedbeni aneks za koji želimo da se provede u cijelosti, bez odgoda i uvjeta. Demokracije se solidariziraju jedna s drugom u suočavanju s autokracijama, stoga je demokratski napredak Kosova također prilika za EU da pogura reforme i transformaciju zapadnog Balkana - rekao je Kurti medijima u Prištini.

Rute i Betel doputovali su u posjetu Prištini nakon jučerašnje posjete Beogradu, gdje su se sastali sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem koji je tom prilikom podsjetio na obavezu Prištine o formiranju Zajednice srpskih općina koja je predviđena Briselskim sporazumom.

Formiranje ZSO-a 

Rute i Betel naglasili su da je formiranje ZSO-a među prioritetima i da će o tom pitanju razgovarati s prištinskom stranom.

- Kada smo planirali ovaj sastanak, nismo očekivali napetosti u regiji. Rekli smo i Albinu (Kurtiju), nismo ovdje da sudimo, ali smo ovdje da slušamo, i da pokušamo izgraditi mostove koji se grade između susjeda, ali koje nije lako izgraditi - rekao je Bete.

Također, i predsjednica Kosova Vjosa Osmani je tokom sastanka s Ruteom i Betelom kazala kako je njena zemlja pokazala volju za deeskalacijom, nudeći nove izbore na sjeveru Kosova i dodala da je potrebno uspostavljanje reda i vladavine prava na cijeloj teritoriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.