PUTOVANJA

Ryanair podigao cijene karata za 42 posto: Jako mu porasli prihodi

U kompaniji ističu i nisku poredbenu osnovicu u 2022. godini kada je na rezultate utjecao ulazak ruskih oružanih snaga u Ukrajinu

Ryanair podigao cijene karata za 42%. Ryanair

D. R.

24.7.2023

Irski niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair saopćio je danas o skoku prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući snažnoj potražnji i skupljim kartama, istaknuvši da putnici nisu pokleknuli pred toplotnim valom u Evropi.

U tromjesečnom periodu do kraja jula dobit nakon oporezivanja bila je gotovo četiri puta veća nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, poskočivši na 663 miliona eura.

42 posto viša cijena karata

Prihod je poskočio 40 posto, na 2.6 milijardi eura, uz 42 posto višu prosječnu cijenu karata i 11 posto više prevezenih putnika.

U kompaniji ističu i nisku poredbenu osnovicu u 2022. godini kada je na rezultate utjecao ulazak ruskih oružanih snaga u Ukrajinu.

Financijski direktor Neil Sorahan rekao je da putnici ne prebacuju rezervacije na područja s hladnijom klimom i ne otkazuju letove zbog toplotnog vala u Evropi.

Niže cijene na zimu

Krajem juna i početkom jula cijene karata rezervisanih bliže datumu polaska blago su oslabile, a izvršni direktor Majkl Oleri (Michael O'Leary) rekao je da će ove zime morati potaknuti potražnju nižim cijenama, budući da će morati popuniti 25 posto više mjesta nego 2019. godine.

- Brine nas utjecaj makroekonomskih trendova. Inflacija, više kamatne stope, skuplje hipoteke mogli bi utjecati na osobnu potrošnju u drugoj polovini godine - objasnio je Oleri.

To bi u konačnici bilo dobro za Ryanair jer će ljudi i dalje putovati, ali će biti osjetljiviji na cijene, dodao je.

Očekuju skromni rast dobiti

U Ryanairu su i dalje oprezno optimistični i očekuju skromni rast dobiti u cijeloj poslovnoj godini, dodajući da će konkretnije smjernice objaviti u novembru.

Trenutno očekuju da će u poslovnoj godini koja završava u martu 2024. prevesti oko 183.5 miliona putnika, za devet posto više nego u 2022/2023., blago snizivši procjenu zbog kašnjenja isporuka Boeingovih aviona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.