NEVJEROVATNI SLUČAJEVI

Tragedije spriječene u zadnji čas: Odlučnost i slučajne okolnosti spašavaju živote

Najpoznatiji primjer je svakako Kubanska raketna kriza

Kenedi na molitvi nakon što je Rusija je Rusija donijela odluku o povlačenju raketa s Kube. AP Photo/John Rous, File

26.7.2023

U svijetu punom izazova, sukoba i prijetnji, postoje trenuci kad odlučnost, hrabrost i ponekad čista sreća igraju ključnu ulogu u spašavanju života. 

Kroz historiju, nekoliko tragedija koje su se činile neizbježnim uspješno je spriječeno zahvaljujući brzoj reakciji ili diplomatiji. Evo nekoliko primjera kada su se životi spašavali u zadnji čas:

Kubanska raketna kriza (1962.)

U najnapetijem trenutku Hladnog rata, svijet je bio suočen s prijetnjom nuklearnog rata između dvije supersile, Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza. Tokom Kubanske raketne krize, SAD je otkrio da SSSR postavlja nuklearne rakete na Kubi, što je dovelo do najvišeg stepena napetosti između dvije nacije. Ipak, zahvaljujući diplomatskim naporima i kompromisima, kriza je okončana bez nuklearnog sukoba. Odlučujuća uloga lidera i njihova spremnost na razgovore omogućila je izbjegavanje katastrofe koja bi imala razorne posljedice za cijeli svijet.

Neuspjeli atentat na pape Ivana Pavla II. (1981.)

U maju 1981. godine, svijet je bio šokiran pokušajem atentata na voljenog papu Ivana Pavla II. Tokom javnog skupa na Trgu svetog Petra u Vatikanu, atentator Mehmet Ali Ađa ispalio je više metaka prema Papi. Uprkos teškim ranama, papa Ivan Pavao II. je preživio zahvaljujući brzoj intervenciji ljekara i hrabrosti prisutnih koji su pomogli u hvatanju atentatora. Taj trenutak ujedinio je svijet u molitvama za oporavak Papinog zdravlja i postao simbolom otpora nasilju.

Ivan Pavao II: Upucan 1981. godine. AP Photo/Arturo Mari

Pokušaj atentata na francuskog predsjednika Žaka Širaka (2002.)

U julu 2002. godine, tokom vojne parade u Parizu povodom Dana Bastilje, francuski predsjednik Žak Širak (Jacques Chirac) bio je meta pokušaja atentata. Atentator je pokušao pucati na predsjednika, no njegov pištolj zakazao je u ključnom trenutku. Brza reakcija osiguranja i policijskih službenika osujetila je planiranu tragediju, a atentator je uhapšen i izveden pred lice pravde.

Žak Širak. AP Photo/Francois Mori

Teroristički napad na voz Thalys (2015.)

U avgustu 2015. godine, međunarodni vlak Thalys putovao je prema Parizu, kad je teroristički napad bio spriječen u zadnji čas. Naoružani napadač otvorio je vatru u vozu, ali je brza i hrabra reakcija putnika spriječila tragediju. Trojica američkih vojnika i jedan putnik prepoznali su prijetnju i krenuli u akciju. U borbi protiv napadača, uspjeli su savladati i neutralizirati prijetnju te spriječili gubitak mnogo života.

Ovi primjeri svjedoče o snazi ljudske odlučnosti, solidarnosti i hrabrosti u trenucima kada se činilo da nema nade. Bez obzira na izazove s kojima se suočavamo, važno je izvući pouke iz ovih situacija kako bismo gradili bolje i sigurnije društvo za budućnost.

Voz Thalys. AP Photo, File

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.