POSTIGNUT DOGOVOR

Hrvatska će pomoći u izvozu ukrajinskog žita: Koristit će se luke na rijekama i moru

Svaki doprinos otključavanju izvoza, svaka otvorena vrata, stvaran je i učinkovit doprinos globalnoj sigurnosti hrane, kazao je ukrajinski ministar

Sastank ukrajinske i hrvatske strane. Twitter

N. H.

31.7.2023

Tokom posjete Gordana Grlić-Ramadana, hrvatskog ministra vanjskih poslova, u Kijevu, Hrvatska i Ukrajina su dogovorile izvoz ukrajinskog žita, koji je postao izazovniji nakon istupanja Rusije iz Crnomorske inicijative za žito.

Prema Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine, šefovi diplomatije Ukrajine i Hrvatske razgovarali su o vojnoj pomoći, izvozu žitarica i provedbi ukrajinske „formule mira“.

- Dogovorili smo korištenje hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru za transport ukrajinskog žita. Sada ćemo raditi na uspostavljanju najučinkovitijih ruta do tih luka i maksimalno iskoristiti ovu priliku. 

Svaki doprinos otključavanju izvoza, svaka otvorena vrata, stvaran je i učinkovit doprinos globalnoj sigurnosti hrane. Hvala Hrvatskoj na konstruktivnoj pomoći - rekao je ukrajinski ministar Dmitro Kuleba.

Lider ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova zahvalio se hrvatskoj Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću lično na podršci Ukrajini na putu u EU i NATO.

Također, pozdravio je odluku Hrvatskog sabora da prizna Holodomor 1932.-1933. genocidom nad ukrajinskim narodom.

Podsjetimo, Rusija je 17. jula najavila suspenziju sporazuma o žitu i zaprijetila „rizicima“ stranama koje su odlučile nastaviti inicijativu bez sudjelovanja njih. Moskva je započela i velike napade na lučku infrastrukturu Odese i dunavskih luka.

Bijela kuća prethodno je izjavila da će se žito iz Ukrajine vjerovatno izvoziti kopnenim putem. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.