REVOLUCIONARNA GARDA

Iran predstavio nove brodove opremljene dugometnim projektilima

Otoci Perzijskog zaliva dio su časti Irana i mi ćemo ih braniti, izjavio je Tangsiri

Perzijski zaliv pripada svim zemljama regije. Twitter

FENA

2.8.2023

Mornarica iranske Revolucionarne garde predstavila je nove brodove opremljene projektilima dometa 600 kilometara u vrijeme rastućih napetosti sa Sjedinjenim Državama u regiji Zaliva, javila je u srijedu poluzvanična novinska agencija Tasnim.

Saopćenje je objavljeno tokom vojne vježbe kod obale otoka Abu Musa, jednog od tri zalivska otoka pod iranskom kontrolom, ali koju osporavaju Ujedinjeni Arapski Emirati.

Novinska agencija nije pružila detalje o projektilima, ali je citirala riječi zapovjednika o potrebi odbrane otoka.

- Otoci Perzijskog zaliva dio su časti Irana i mi ćemo ih braniti - izjavio je komandant mornarice Revolucionarne garde Alireza Tangsiri, dodajući da zalivsku sigurnost trebaju osigurati zemlje u regiji.

- Perzijski zaliv pripada svim zemljama regije. Te države moraju biti veoma oprezne i spriječiti da upadnu u zavjere i planove podjela zemalja van regije - dodao je on.

Prošlog su mjeseca Sjedinjene Države poslale dodatne borbene avione F-35 i F-16, skupa s ratnim brodom na Bliski istok, u pokušaju da nadziru plovne puteve u regiji nakon što je Iran zaplijenio trgovačke brodove posljednjih mjeseci, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.