SEDMI NA LISTI

Vojnim udarom pogođeni Niger jedan od najvažnijih dobavljača uranijuma u svijetu

Uranijum, radioaktivni otrovni metal, koristi se u različitim poljima, od liječenja raka do pomorstva

Ruda uranijuma. Fena

FENA

5.8.2023

Prošlosedmični vojni udar u Nigeru, jednom od najvećih svjetskih dobavljača uranijuma, još jednom je ukazao na značaj ove zemlje u zadovoljavanju globalnih potreba za tom rudom.

Uranijum, radioaktivni otrovni metal, koristi se u različitim poljima, od liječenja raka do pomorstva, od industrije oružja do nuklearnih energetskih postrojenja.

Najbogatije zalihe uranijuma

Niger ima najbogatije zalihe rude uranijuma u Africi i proizveo je 2.020 metričkih tona uranijuma prošle godine, prema podacima Svjetske nuklearne asocijacije (WNA).

Niger se nalazi na sedmom mjestu na listi najvećih svjetskih dobavljača uranijuma.

Kazahstan se smatra najvećim svjetskim dobavljačem uranijuma s 21.227 metričkih tona proizvedenog uranijuma prošle godine. Slijedi ga Kanada s 7.351 metričkom tonom i Namibija s 5.613 metričkih tona.

Površinski kop

Francuska, kojoj je u prosjeku potrebno 7.800 metričkih tona prirodnog uranijuma godišnje za pokretanje 56 reaktora u 18 nuklearnih elektrana, nabavlja uran od svoje bivše kolonije Nigera već duže od pet decenija.

Francuska državna nuklearna energetska kompanija Orano, nekadašnja Areva, upravlja površinskim kopom u blizini grada Arlit, koji se nalazi u pustinji Sahara u Nigeru.

Prema podacima Agencije za snabdijevanje Euratoma (ESA), Niger je treći najveći dobavljač uranijuma u Francuskoj u periodu od 2005. do 2020. godine, a ispred njega su samo Kazahstan i Australija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.