REAKCIJE

Ukrajina zaprijetila Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj, Poljska odgovorila

Bilo bi dobro da Ukrajina zapamti da od nas prima pomoć i da se sjeti da smo i mi tranzitna zemlja za Ukrajinu - rekao je Duda

Duda: Ukrajina dobiva pomoć od Poljske. Twitter

Z. K.

19.9.2023

Ukrajina bi se trebala sjetiti da dobiva pomoć od Poljske, rekao je poljski predsjednik, u jeku sve dubljeg spora između zemalja oko uvoza poljoprivrednih proizvoda.

Zaštita poljoprivrednika

- Bilo bi dobro da Ukrajina zapamti da od nas prima pomoć i da se sjeti da smo i mi tranzitna zemlja za Ukrajinu - rekao je Andrzej Duda novinarima u Njujorku nakon obraćanja Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Ukrajina je u ponedjeljak objavila da planira tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Zabrane vlada triju srednjoevropskih zemalja imaju za cilj zaštititi vlastite poljoprivrednike od žita iz Ukrajine, nakon ruske blokade ukrajinskih luka na Crnom moru.

Podrška stanovništva

Poljska vladajuća stranka posebno želi zaustaviti taj tok jer je njen uspjeh na izborima 15. oktobra usko povezan s podrškom ruralnog stanovništva koje je bilo ogorčeno povećanjem uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.