STABILIZACIJA PRIORITET

Međunarodni komitet Crvenog krsta: Gaza ima goriva samo za još nekoliko sati

Blokada goriva prijeti da izazove humanitarnu krizu u Pojasu Gaze dok međunarodni posrednici nastoje osloboditi taoce

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) izdao je upozorenje danas. Anadolija

N. Č.

12.10.2023

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) izdao je upozorenje danas, naglašavajući da je Pojas Gaze suočen s kritičnom nestašicom goriva, koja bi mogla ozbiljno ugroziti funkcioniranje ključnih infrastrukturnih objekata, uključujući bolnice. Regionalni direktor MKCK za Bliski istok Fabricio Karboni, upozorio je da, iako još postoji ograničena zaliha goriva, ona bi mogla potrajati samo nekoliko sati, posebno za rad generatora u vitalnim zdravstvenim ustanovama.

Karboni je izjavio da je MKCK u aktivnom kontaktu s Hamasom, palestinskom militantnom grupom koja drži taoce, kao i izraelskim vlastima, kako bi se riješila ova delikatna situacija.

- Sada smo u kontaktu s Hamasom i izraelskim zvaničnicima u okviru napora o ovom pitanju - rekao je Karboni, dodajući da Komitet, kao neutralni posrednik, stoji na raspolaganju kako bi olakšao komunikaciju između talaca i članova njihovih porodica te pomogao u postizanju eventualnog oslobađanja.

Izraelska vojska ranije je objavila da Hamas drži najmanje 97 talaca, dok sama militantna grupa tvrdi da drži čak 130 ljudi. Situacija se pažljivo prati dok međunarodni napori za oslobađanje talačkih žrtava i stabilizaciju Pojasa Gaze ostaju prioritet. Kriza goriva u ovom gusto naseljenom području dodatno pogoršava tešku humanitarnu situaciju i izaziva zabrinutost širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.