PREDSJEDNIK KINE

Prvo oglašavanje Si Đinpinga od početka sukoba u Gazi

Đinping poziva na rješenje putem "dvije države" i podržava egipatske napore za smirivanje situacije

Kineski predsjednik Si Đinping. Instagram

N. Č.

20.10.2023

Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) istakao je važnost zaustavljanja širenja izraelsko-palestinskog sukoba tokom sastanka s egipatskim premijerom Mustafom Madboulijem (Mostafa Madbouly). Ovo je prvi put da se Si Đinping javno oglasio o sukobu na Bliskom istoku od početka tenzija.

Nezavisna palestinska država

Si Đinping je istakao da je ključni korak prema rješavanju dugotrajnog sukoba između Palestine i Izraela implementacija "rješenja o dvije države", što podrazumijeva stvaranje nezavisne palestinske države i postizanje mirnog suživota između dvije strane.

- Kina cijeni ulogu Egipta u smirivanju situacije i podršku naporima za uspostavljanje humanitarnog koridora. Kina će jačati koordinaciju s Egiptom i drugim arapskim zemljama kako bi promovirala pravedno i trajno rješenje palestinskog pitanja - naglasio je Si Đinping.

Egipatski premijer Madbouli pozdravio je kinesku podršku i istakao da Egipat i druge arapske zemlje cijene dosljedno i pravedno stajalište Kine o palestinskom pitanju. Također je izrazio zadovoljstvo zbog uloge koju će Kina igrati u rješavanju trenutne krize.

Uticaj Kine na Bliski Istok

Tuvia Gering, istraživač na Institutu za studije nacionalne sigurnosti povezan sa Univerzitetom u Tel Avivu, ukazao je na kinesku ambiciju da bude svjetski lider. Podrška palestinskoj stvari, smatra se, vjerovatno će povećati utjecaj Kine na Bliskom istoku.

U četvrtak, kineski izaslanik za Bliski istok, Džaj Jun (Zhai), izrazio je jasno protivljenje svim akcijama koje štete civilima tokom sastanka s ruskim posebnim predstavnikom za Bliski istok i Afriku, Mihailom Bogdanovim. Jun je naglasio da Kina i Rusija dijele isti stav u vezi palestinskog pitanja.

Također, Jun trenutno boravi u Dohi kako bi razgovarao s regionalnim partnerima o rješavanju trenutnog sukoba i naglasio važnost komunikacije i koordinacije s Katarom, čije se uloge u palestinskom pitanju također cijene.

U četvrtak je kinesko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo "duboko razočarenje" zbog američkog veta na rezoluciju Vijeća sigurnosti o izraelsko-palestinskom sukobu, nagovještavajući dalje zauzimanje Kine za mirno rješenje sukoba na Bliskom istoku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.