IZ BOLNICE ŠIFA

Palestinski Crveni polumjesec: Prebacili smo 31 prijevremeno rođenu bebu na jug Gaze

Jučer je izraelska vojska nasilno deportovala iz bolnice sve raseljene Palestince i većinu pacijenata iz bolnice Shifa

Anadolija

19.11.2023

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da su uspjeli prebaciti 31 prijevremeno rođenu bebu iz bolnice Shifa, koja je zbog izraelske blokade i napada van funkcije, u drugu bolnicu na jugu Gaze, javlja Anadolu.

Iz Palestinskog Crvenog polumjeseca navedeno je da su timovi hitne službe Crvenog polumjeseca, u koordinaciji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Uredom Ujedinjenih naroda (UN) za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), upravljali evakuacijom 31 prijevremeno rođene bebe iz bolnice Shifa.

Saopćeno je da su prijevremeno rođene bebe kolima hitne pomoći palestinskog Crvenog polumjeseca prevezene na jug kako bi bile primljene u bolnicu Emirates u Rafahu, najjužnijem gradu Pojasa Gaze.

Jučer je izraelska vojska nasilno deportovala iz bolnice sve raseljene Palestince i većinu pacijenata iz bolnice Shifa.

Muhammed Abu Silmiyye, direktor bolnice Shifa u Gazi, izjavio je za Anadolu da je evakuacija bolnice počela nakon jednosatnog perioda koji je izraelska vojska dala za napuštanje bolesnih, povrijeđenih, raseljenih lica i medicinskog osoblja bolnice.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus također je jučer izjavio da je bolnica Shifa ostala bez vode, hrane, goriva i medicinskih zaliha i da više ne može pružati usluge.

Ghebreyesus je zatražio podršku za evakuaciju pacijenata i pozvao na prekid vatre, "u ovoj žalosnoj situaciji i s obzirom na stanje pacijenata, uključujući bebe".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.