BLISKI ISTOK

Izraelski tenkovi pokušavaju prodrijeti dalje u bici kod Kan Younisa

Nakon izvještaja SZO o "katastrofalnoj" zdravstvenoj situaciji u Gazi, palestinski aktivisti pozvali su u ponedjeljak na globalni štrajk

Pojas Gaze. Anadolija

FENA

11.12.2023

Izraelski tenkovi pokušavali su da prodru dalje na zapad u svojoj bici protiv Hamasa u i oko Kan Younisa u ponedjeljak, dok su naišli na otpor usred intenzivne borbe u ratu koji je sada ušao u treći mjesec i kojem se kraj ne vidi, javlja Reuters.

Globalni štrajk

Borbe u Khan Younisu, glavnom gradu u južnom Pojasu Gaze sa oko 626.000 stanovnika, uključujući ljude raseljene zbog izraelskog bombardovanja na sjeveru, dolaze nakon što je Izrael preusmjerio svoje ratne napore na jug.

Nakon izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije o "katastrofalnoj" zdravstvenoj situaciji u Gazi, palestinski aktivisti pozvali su u ponedjeljak na globalni štrajk kao dio koordiniranih napora da se izvrši pritisak na Izrael radi prekida vatre.

"Vrijeme je - TOTALNI ŠTRAJK U SVIJETU", piše u jednom pozivu. Ali nije bilo jasno da li će napori biti globalni ili će uticati na izraelske ratne planove.

Prekid vatre

Generalna skupština Ujedinjenih nacija od 193 člana vjerovatno će u utorak glasati o nacrtu rezolucije kojom se zahtijeva prekid vatre, rekle su diplomate u nedjelju.

U petak su Sjedinjene Države stavile veto na prijedlog Vijeća sigurnosti UN-a kojim se zahtijeva hitan prekid vatre iz humanitarnih razloga.

Arapski ministri vanjskih poslova u nedjelju su kritizirali glasanje SAD na međunarodnoj konferenciji u Dohi, glavnom gradu Katara, koji je odigrao ključnu ulogu u pregovorima o prekidu vatre krajem prošlog mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.