UPOZORENJE

Iran zaprijetio nakon optužbi SAD: Plovni putevi će uskoro postati neprohodni

Amerika i njene saveznice moraju očekivati ​​rađanje novih sila otpora i zatvaranje plovnih puteva, kazao je portparol iranskog ministarstva

Iran negira da je bio upleten u napade. Platforma X

N. H.

25.12.2023

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova odbacio je tvrdnje Sjedinjenih Američkih Država da je Iran napao teretni brod u blizini Indije, nazvavši ih neutemeljenim. 

Podsjetimo, Pentagon je u subotu saopćio da je dron lansiran iz Irana, pogodio tanker za prevoz hemikalija u Indijskom okeanu. 

Također, naveli su da je taj napad "sedmi iranski na komercijalne brodove od 2021. godine". U napadu nije bilo žrtava, a kratkotrajni požar na tankeru je ugašen. 

Kompanija "Ambrey" za pomorsku sigurnost navela je da je ovaj brod povezan s Izraelom, a u novembru je u Indijskom okeanu također oštećen izraelski teretni brod, za šta je Vašington također okrivio Iran. 

Zvaničnik iranske Revolucionarne garde Mohamad Reza Nakdi upozorio je da će drugi plovni putevi postati neprohodni ako se rat između Izraela i Hamasa nastavi. 

- S nastavkom zločina, Amerika i njene saveznice moraju očekivati ​​rađanje novih sila otpora i zatvaranje plovnih puteva - rekao je zvaničnik, pa nastavio: 

- Uskoro će morati očekivati ​​da će Sredozemno more, Gibraltar i drugi vodeni putevi biti zatvoreni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.