NA DANAŠNJI DAN

Bojan Križaj, regionalna legenda alpskog skijanja, slavi 67. rođendan

Danas je srijeda, 3. januar/siječanj 2024. godine, do kraja godine preostala su još 363 dana

Bojan Križaj. skijanje.rs

I.P.

3.1.2024

Na današnji dan 1957. godine, u Kranju je rođen Bojan Križaj, jedan od najboljih slovenskih i jugoslavenskih skijaša u tehničkim disciplinama 1980-ih godina. Ostvario je osam pobjeda u Svjetskom kupu, sve u disciplini slalom.

Kako je rođen u poznatoj skijaškoj porodici, Križaj je s tri godine naučio skijati. Svoje prve bodove u Svjetskom kupu osvojio je 1976. godine, a na prvo postolje u karijeri popeo se u sezoni 1977./1978. Prvu pobjedu u karijeri ostvario je u švajcarskom Vengenu, 20. januara 1980. godine, što je bilo prvi put u historiji da je jedan skijaš tadašnje Jugoslavije osvojio prvo mjesto u nekoj utrci Svjetskog kupa.

ZOI 84

Križaj je predvodio jugoslavensku skijašku reprezentaciju na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, 1984. godine, te u ime svih učesnika položio zakletvu na svečanom otvaranju ZOI 84 na stadionu Koševo (sada “Asim Ferhatović Hase”). Skijašku karijeru završio je u martu 1988. godine.

Nedavno je boravio na Jahorini, gdje je, u hotelu “Vučko”, dočekao Novu godinu, te dao veliki intervju za “Dnevni avaz”. Intervju s Križajem objavit ćemo u specijalnom prilogu “Dnevnog avaza” povodom 40 godina Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu koji izlazi 1. februara 2024. godine.

Rođen najpoznatiji rimski govornik Ciceron

106. pr. n. e. - Rođen najpoznatiji rimski govornik, pisac, filozof i političar Marko Tulije Ciceron, najveći stilista u rimskom pjesništvu. Bio je republikanac, protivnik Julija Cezara i Marka Antonija. Poslije ubistva Cezara, 44. pr. n. e., uhapšen je zbog serije napada na Antonija (14 besjeda "Filipika") i ubijen 43. pr. n. e. Djela: "O dužnostima", "Besjede", "O besjedniku", "Rasprave u Tuskulu", "O starosti", "O prijateljstvu", "O krajnostima dobra i zla", "O prirodi bogova", besjede "Protiv Katiline".

1868. - U Japanu ukinut šogunat čiji kraj je imao značaj buržoaske revolucije - ukinute su mnoge privilegije feudalaca, modernizovana je armija, reformisano školstvo i uspostavljene institucije prema evropskom uzoru, što je omogućilo snažan industrijski uspon Japana.

1875. - Umro francuski leksikograf i enciklopedista Pjer Atanaz Larus (Pierre Larousse), izdavač "Velikog svjetskog rječnika XIX vijeka" u 17 tomova. Izdavačka kuća "Larus" nastavila je poslije njegove smrti izdavanje enciklopedijskih leksikona.

1892. - Rođen engleski pisac Džon Ronald Ruel Tolkin (John Reuel Tolkien), profesor anglosaksonskog i engleskog jezika i književnosti na Oksfordskom univerzitetu. Najpoznatije djelo mu je trilogija "Gospodar prstenova" o temi sukoba dobra i zla. Istom imaginarnom svijetu pripadaju i romani "Hobit" i "Silmarion". Ostala djela: kritičke studije "Beovulf: čudovišta i kritičari", "Bajke, kritička studija", "Čoser kao filolog".

1904. - Rođen srbijanski pisac i likovni kritičar Oto Bihalji Merin, koji je s bratom Pavlom, 1928., osnovao izdavačku kuću "Nolit" i uređivao književno-politički časopis "Nova literatura". U Parizu je, 1933., osnovao Institut za borbu protiv fašizma. Djela: roman "Doviđenja u oktobru", eseji i umjetnička kritika "Osvajanje neba", "Misli i boje", "Susreti sa mojim vremenom", "Jugoslovenska skulptura XX vijeka", "Graditelji moderne misli", "Naivna slika svijeta", "Prodori moderne umjetnosti", "Kraj umjetnosti u doba nauke?", "Maske svijeta", "Re-vizija umjetnosti", "Modern German art", "Goja i mi", "Kapričosi", "Užasi rata", "Anri Ruso, život i djelo".

Milan Srdoč, poznati jugoslavenski glumac, rođen na današnji dan

1920. – U Rijeci rođen Milan Srdoč, srbijanski i jugoslavenski pozorišni, filmski i televizijski glumac. Već kao dijete je glumio u Nušićevom remek-djelu, komediji „Gospođa ministarka“. Odigrao je zapažene uloge u više od 40 filmova.

1924. - Engleski egiptolog Hauard Karter (Howard Carter) u Dolini kraljeva u blizini Luksora u Egiptu pronašao sarkofag faraona Tutankamona. Osim toga, u mnogim arheološkim iskopavanjima koja je vršio u Egiptu otkrio je još niz kraljevskih grobova (Amenofisa I, Tutmozisa IV, kraljice Hatšepsut). Objavio je više radova, a najpoznatiji je "Tutankamonova grobnica".

1926. - Umro češki pisac Jaroslav Hašek, koji je svjetsku slavu stekao humorističko-satiričnim romanom "Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svjetskom ratu". Švejk je čovjek iz naroda u kojem se pod maskom glupaka krije neiscrpan izvor narodnih mudrosti.

1929. - Rođen italijanski filmski režiser Serđo Leone (Sergio), tvorac "špageti vesterna", u kojima je u svom prepoznatljivom stilu izmjenjivao ekstremno krupne planove s ekstremno udaljenim scenama, kao što se može vidjeti u uvodnoj sceni njegovog filma „Dobar, loš, zao“. Leoneov film „Za šaku dolara“ iz 1964., bio je prvi u nizu njegovih špageti-vesterna. Film je postao poznat i po pojavi Klinta Istvuda (Clint Eastwood) u glavnoj ulozi. Serđova dva sljedeća filma – „Za dolar više“ (1965.) i „Dobar, loš, zao“ (1966.) - kompletirala su ono što će postati poznato kao "dolarska trilogija”.

Mel Gibson, američko-australski glumac, proslavlja 68. rođendan

1956. - Rođen Mel Gibson, američko-australski glumac, reditelj i producent. Nakon što se afirmirao kao glumac u serijalima „Pobješnjeli Max“ i „Smrtonosno oružje“, Gibson je režirao Oskarom nagrađeni film „Hrabro srce“. Godine 2004., režirao je biblijski spektakl „Pasija“ koji govori o Isusovim posljednjim satima života.

2015. - U 96. godini umro Edvard Bruk, američki političar i državnik, prvi crnac senator u SAD. Prije njega je bilo crnaca na važnijim pozicijama, ali su ih tada birali parlamenti njihovih matičnih država. Bruk je bio prvi crni Amerikanac izabran na neposrednim izborima. Prije nego što je postao senator bio je državni tužilac Masačusetsa, također kao prvi crnac koji je obavljao funkciju tužioca u jednoj američkoj saveznoj državi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.