GAZA

Španski premijer Pedro Sančez poziva zapadne zemlje da priznaju palestinsku državu

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je da je broj civilnih žrtava u Gazi apsolutno nepodnošljiv

Pedro Sančez. AP

Anadolija

10.1.2024

Premijer Španije Pedro Sančez (Pedro Sanchez) pozvao je u srijedu zapadne zemlje da "jednom za svagda" priznaju državu Palestinu.

- I dok taj dan ne dođe, moramo jasno i sa strašću reći da palestinsko stanovništvo ne može plaćati za terorističke akte Hamasa - rekao je Sančez na Osmoj konferenciji ambasadora u Madridu.

Španski lider je dodao da je svjestan ogromnih patnji u Pojasu Gaze, za koje je rekao da su se u posljednja tri mjeseca dodatno pogoršale.

- Broj civilnih žrtava je apsolutno nepodnošljiv - naglasio je Sančez.

Rekao je da bi prvi cilj međunarodne zajednice trebao biti omogućavanje trenutnog i trajnog prekida vatre.

Dodao je da bi, nakon što se nasilje završi, nacije trebale organizovati mirovnu konferenciju i ponuditi “ozbiljno, pošteno i kredibilno rješenje zasnovano na principu dvije države".

Podijelio je svoju viziju da obje države žive zajedno u "miru i sigurnosti".

Kada je Sančez formirao sadašnju Vladu u novembru, obećao je da će Španija raditi na tome da izvrši pritisak na Evropsku uniju da prizna Palestinu.

Sančez je rekao da će Španija jednostrano priznati državu Palestinu tokom njegovog mandata, čak i ukoliko EU i druge zemlje to odbiju učiniti.

Ove izjave izazvale su diplomatski razdor između Španije i Izraela, pri čemu je Tel Aviv opozvao svoju ambasadoricu u Madridu na nekoliko sedmica.

Međutim, ambasadorica Rodica Radian-Gordon se navodno vratila u Madrid ove sedmice, nakon što je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Kac saopštio da je primjetna "pozitivna promjena" u stavu Španije prema Palestini i Izraelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.