178 OSOBA

Oslobođeni svi zatvorski službenici koji su držani u Ekvadoru kao taoci

Ekvador se bori sa bezbjednosnom krizom koja se pogoršala tokom ove sedmice

Oslobođeni svi zatvorski službenici. Platforma X

H. J. I.

14.1.2024

Svih 178 zatvorskih službenika koje su osuđenici u sedam ekvadorskih zatvora držali kao taoce oslobođeno je, saopštila je danas Agencija za sprovođenje zatvorskih sankcija Ekvadora (SNAI).

Zatvorenici su od ponedejljka držali kao taoce 158 stražara i 20 administrativnih službenika, nakon porasta nasilja u toj državi Južne Amerike, navodi Reuters.

Ekvador se bori sa bezbjednosnom krizom koja se pogoršala tokom ove sedmice, kada su maskirani, naoružani napadači napali jednu TV stanicu, a zatvorenici zarobili zatvorske službenike.

Predsjednik Ekvadora Danijel Noboa nakon toga je potpisao izvršni dekret, kojim je proglasio da je u toj zemlji u toku unutrašnji oružani sukob. On je naveo da je u zemlji veliki broj organizovanih kriminalnih grupa, koje je označio kao terorističke organizacije, dodavši da je naredio oružanim snagama da izvedu vojne operacije kako bi neutralisale te grupe.

U Ekvadoru je na snazi vanredno stanje zbog bjekstva iz zatvora vođe ozloglašene kriminalne grupe Adolfa Masijasa Viljamara, zvanog Fito, nakon čega je kidnapovano najmanje sedam policajaca, a zabilježen je i niz eksplozija širom zemlje. Fitova grupa je, između ostalog, osumnjičena za ubistvo jednog predsjedničkog kandidata u Ekvadoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.