NJEMAČKI KANCELAR

Šolc zabrinut: Stalno se pojavljuju novi izvještaji o neonacistima i njihovim mračnim mrežama

Kohezija demokrata čini našu demokraciju snažnom, kazao je Šolc

Šolc: Raspiruju strah i siju mržnju. AP Photo/Joshua A. Bickel

Z. K.

27.1.2024

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) izrazio je zabrinutost zbog porasta ekstremno desničarskih tendencija u njegovoj zemlji 79 godina nakon što je oslobođen logor istrebljenja Aušvicu.

Desničarski populisti jačaju

- Stalno se pojavljuju novi izvještaji o neonacistima i njihovim mračnim mrežama - rekao je socijaldemokrat u snimljenom video obraćanju objavljenom u subotu u spomen na oslobađanje Aušvica.

Oslobodile su ga sovjetske trupe 27. januara 1945. godine.

- Istodobno, desničarski populisti jačaju, raspiruju strah i siju mržnju - rekao je Šolc i dodao da se to ne smije prihvatiti.

Protesti protiv krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) dobivaju na zamahu nakon izvještaja da su se dva visoka člana stranke učestvovala na sastanku na kojem se raspravljalo o planovima za masovnu deportaciju građana stranog podrijetla. Protesti širom zemlje ulaze u treću sedmicu.

Demonstranti žele obuzdati podršku AfD-u, koji je na drugom mjestu na nacionalnoj razini i prvi u tri istočne njemačke pokrajine u kojima se ove godine održavaju izbori.

Sličan korak

- Kohezija demokrata čini našu demokraciju snažnom. Dobar je osjećaj to samopouzdano pokazivati u javnosti - kao što se sada događa - dodao je.

Kancelar je pozdravio važnu odluku o prestanku finaciranja radikalne desničarske stranke Domovina, koja je potaknula raspravu o tome može li se sličan korak poduzeti protiv nacionalističke stranke AfD, nazvavši odluku "vrlo dobrom".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.