VELIKE KONTROVERZE

Hrvatska jedina u EU ne finansira spornu agenciju za palestinske izbjeglice

Na pitanje hoće li i Hrvatska suspendirati plaćanja UNRWA-i odgovor je da neće

Palestinske izbjeglice. Instagram

D. H.

31.1.2024

 Samo Hrvatska u EU ne finansira UN-ovu agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) koja gubi najveće finansijere poput Njemačke, SAD-a i EU nakon što je otkriveno da su njeni djelatnici bili uključeni u napade Hamasa na Izrael, piše Večernji list. Agencija je to koja se u najvećem dijelu dobrovoljno finansira donacijama država članica UN-a te drugih organizacija.

Na pitanje hoće li i Hrvatska suspendirati plaćanja UNRWA-i odgovor je da neće jer i nije finansijski podržavala tu UN-ovu agenciju. Naime, od svih EU država samo Hrvatska, i u posljednje vrijeme Mađarska, uz povremeno još koju, i nije financirala tu agenciju UN-a.

Njemačka dala gotovo milijardu dolara

Do tog je podatka Večernji došao pregledom financijskih izvještaja UNWRA-e od 2010. do kraja 2022. godine. Hrvatska je za to vrijeme samo dva puta, 2014. i 2016., dala novac za posebne projekte, i to ukupno manje od 150 hiljada dolara. Još je jedna iznimka, krajem prošle godine, u jeku humanitarne krize, dala je 250 tisuća dolara.

Za usporedbu, samo 2022. Njemačka, država koja je iz godine u godinu među prvih pet finasijera, dala je agenciji više od 202 milijuna dolara. Uzmemo li u obzir zadnjih pet godina za koje su finansijski izvještaji gotovi (2018. do 2022.), ovako izgleda omjer: Hrvatska je dala nula, a Njemačka gotovo milijardu dolara.

Opća skupština UN-a osnovala agenciju 1949.

Opća skupština UN-a osnovala je tu agenciju 1949. kako bi pomogla Palestincima koji su napustili svoje domove tijekom ili do sukoba oko osnivanja Izraela. Agencija gotovo sva sredstva dobiva od donacija država članica UN-a. Postoje, ugrubo, dva smjera slijevanja novca – onaj za hladni pogon i onaj za posebne projekte.

Hrvatska je od 2010., otkad postoje javno objavljene liste donatora, do kraja 2022. uplatila novac samo dva puta: 2016. platila je 100 hiljada dolara u okviru programa Hitnog poziva za pomoć okupiranim palestinskim teritorijima te 2014. godine 48.780 dolara za program Hitna pomoć Gazi. Svih ostalih godina hrvatska kontribucija je – nula. Hrvatska nije uplaćivala ni dolara ni prije članstva u EU, ali ni poslije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.