IMALI RAZRAĐEN SISTEM

Par u bašti zakopao 15 miliona eura, a onda otkriveno da su oprali 10 puta veći iznos novca

Jedna osoba je bila "glava operacije" koja je omogućila isporuku gotovine u Padovu, Pratu, Mantovi, Milanu, Kjetiju i Rimu, ali i u Sloveniju i Njemač

Đulijano Rosini i Silvija Fornari. Facebook

N. Aj.

24.3.2024

Đulijano Rosini (Giuliano Rossini) i Silvija Fornari (Silvia) optuženi su da su zakopali 15 miliona eura u bašti u Gusagu u Breši, a prema novoj istrazi, oni se sumnjiče da je njihova organizacija oprala čak 110 milona eura u Italiji, ali i preko njenih granica.

Izvršen pretres

Osim njih dvoje, još tri osobe su pod istragom, a u toku ove sedmice izvršen je pretres 18 nekretnina uključujući stanove i firme.

Zaplijenjeno je 1,5 miliona eura u gotovini, luksuznim satovima i zlatnim polugama. Također, preduzete su mjere predostrožnosti u Vićenci, Veroni i Breši i trenutno se osam ljudi nalazi u zatovru, dok je petoro u kućnom pritvoru.

Istrage, kojim koordinira tužilaštvo u Vićenci, započete su 2021. godine. U vrijeme događaja, istražitelji su došli do saznanja da je paru pomagao 51-godišnji muškarac iz Vićence koji je novac prenosio iz Italije u inostranstvo vješto izbjegavajući da plati porez.

Uz pomoć prisluškivanja i bankovne istrage otkriveno je da je muškarac sarađivao sa bračnim parom koji su na raspolaganju imali još 11 saučesnika.

Jedna osoba je bila "glava operacije" koja je omogućila isporuku gotovine u Padovu, Pratu, Mantovi, Milanu, Kjetiju i Rimu, ali i u Sloveniju i Njemačku. On je bio zadužen za komunikaciju sa Đulijanom i Silvijom, kao i sa 51-godišnjakom.

Oni su komunicirali preko šifrovanih chatova na Telegramu, Signalu i sličnim aplikacijama, a istražitelji su uspjeli da dođu do prepiski.

Identifikacioni kodovi

U dopisivanju su jasno spomenute metode kojim će se novac transportovati, kao i tablice i fotografije automobila kojim će novac biti prevezen na lokaciju.

Na lokaciji je bila osoba koja je preuzimala novac i morala da pokaže serijski broj novčanica sa identifikacionim kodovima kako bi preuzela pošiljku.

Nakon što se odredi kada se kreće sa transporotom, organizatori bi pronašli još dva ili više iznajmljenih automobila čija bi uloga bila da izvrše provjeru trase i obavijeste glavni automobil u kojem je novac da li postoji neka kontrola na putu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.