BLAGDANI

Muslimani klanjali bajram-namaz širom svijeta: Pogledajte kako je to izgledalo

Približno 60.000 Palestinaca klanjalo je bajram-namaz u džamiji Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu

Klanjan bajram-namaz. AP

N. Aj.

10.4.2024

Muslimani širom svijeta obilježavaju Ramazanski bajram. Vjernici su klanjali bajram-namaz u Indoneziji, Nigeriji, Portugalu, Rumuniji, Rusiji, Iranu, Egiptu, Indiji, Italiji, Velikoj Britaniji...

Ramazanski bajram obilježen je i u indijskom dijelu Kašmira. Vlasti su zabranile molitvu u glavnoj džamiji Jamia Masjid. Međutim, u drugim dijelovima Kašmira, bajram-namaz je obilježen bez problema. Najviše vjernika prisustvovalo je molitvi u džamiji Hazratbal u Srinagaru.


Bajram-namaz - Avaz
Bajram-namaz - Avaz
Bajram-namaz - Avaz
Bajram-namaz - Avaz
Bajram-namaz - Avaz
+10

Muslimani su obilježili Ramazanski bajram širom Egipta. Selo Abu Seif u Gizi jedno je od brojnih mjesta gdje su muslimani klanjali bajram-namaz.

Centralnu bajramsku manifestaciju u Iranu predvodio je iranski vjerski lider, ajtolah Alija Hamneij. Tokom ceremonije u Teheranu poslao je oštre poruke upućene Izraelu. U džamiji Abdol Azim u Šahr-e Raju povodom Ramazanskog bajrama okupilo se hiljade vjernika.

U Moskvi je bajram-namaz klanjan u Centralnoj sabornoj džamiji.

Približno 60.000 Palestinaca klanjalo je bajram-namaz u džamiji Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu, upola manje nego prošle godine. Veliki broj muslimana bio je spriječen da prisustvuje molitvi zbog blokada izraelske vojske.

U galeriji pogledajte šta su sve fotoreporteri širom svijeta zabilježili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.