GAZA

MKCK i 11 partnera otvorili terensku bolnicu u Rafahu

Bolnica je danas otvorena i funkcioniše

Međunarodni komitet Crvenog krsta. AP

Anadolija

14.5.2024

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) i 11 nacionalnih društava Crvenog krsta udružili su napore da otvore terensku bolnicu u Rafahu, u Gazi, kako bi pomogli u rješavanju "ogromnih medicinskih potreba", rekao je vođa globalnog medijskog tima MKCK-a u utorak, javlja Anadolija.

Bolnica je danas otvorena

- Bolnica je danas otvorena i funkcioniše. Zapravo, u danima koji su prethodili današnjem otvaranju, imali smo naše prve pacijente, uključujući i prvi porod - rekao je Jason Straziuso na brifingu Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi.

On je dodao da bi terenska bolnica sa 60 kreveta trebala nadopuniti i podržati rad Palestinskog Crvenog polumjeseca kao inicijative medicinske i humanitarne zajednice za zadovoljavanje ogromnih zdravstvenih potreba u Gazi.

Prema njegovim riječima, terenska bolnica će pružati hitnu hiruršku pomoć, akušersko/ginekološku njegu, njegu majki i novorođenčadi, pedijatrijsku njegu i ambulantu. Uključeni su i kapaciteti za upravljanje masovnim žrtvama i trijažni kapaciteti.

- Društva Crvenog krsta Australije, Austrije, Kanade, Danske, Finske, Njemačke, Hong Konga, Islanda, Japana, Norveške i Švajcarske su među onim društvima koja će moći pružiti medicinsku njegu za oko 200 pacijenata dnevno - rekao je on.

Terenske bolnice

Dodao je da će tim terenske bolnice činiti oko 30 humanitarnih stručnjaka.

Danski ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen naveo je na društvenoj mreži X da je više od 78.500 ljudi ranjeno u Gazi, dodajući da je potrebno da se osigura pristup zdravstvenoj zaštiti i liječenju.

- Danska podržava Crveni krst u uspostavljanju poljske terenske bolnice u Gazi. Takođe će nastaviti pritisak na Izrael da pusti mnogo više humanitarne pomoći - rekao je Rasmussen.

Izrael je napao pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra od kada je ubijeno najmanje 35.180 Palestinaca, većinom žena i djece, a više od 79.000 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Više od sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Pojasa Gaze nalaze se u ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.