"IGRE PRIJESTOLJA"

Đorđa Meloni drži sve u svojim rukama: Može li pomrsiti račune Ursuli fon der Lajen

Meloni sada učestvuje i u odluci o predsjedniku Evropske komisije, zbog čega joj se Ursula fon der Lajen pokušala približiti

Đorđa Meloni i Ursula fon der Lajen. AP

N. H.

13.6.2024

Premijerka Italije Đorđa Meloni (Giorgia) izašla je iz izbora za Evropski parlament kao najveća pobjednica. 

Za razliku od predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i njemačkog kancelara Olafa Šolca (Scholz), ona je postala zvijezda Evrope, a njena stranka Braća Italije je osvojila najveći broj glasova. 

Meloni sada učestvuje i u odluci o predsjedniku Evropske komisije, zbog čega joj se Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) pokušala približiti.

Međutim, kako Euronews prenosi, to je bilo bezuspješno. 

Italijanska premijerka je izjavila da je njena stranka na izborima za Evropski parlament potvrđena kao vodeća italijanska stranka jer je postigla još bolje rezultate nego na prethodnim izborima. 

U navodima na mreži X objavila je svoju fotografiju na kojoj prstima pokazuje slovo "V", ukazujući na italijansku riječ za pobjedu - Vittoria. 

Stranka Braća Italije je osvojila 28,85 posto glasova na izborima, dok je na drugom mjestu opoziciona Demokratska partija (PD) s 24,04 posto.

Ovo znači da upravo Meloni ima sve veći utjecaj u EU, pa i da se pita kad je riječ o novom mandatu Fon der Lajen na čelu EK.

Upravo u tome leži ucjenjivački potencijal italijanske premijer, prenosi Euronews. 

Ne cvjetaju ruže

Fon der Lajen je provela godinu dana "udvarajući" se Meloni, kao potencijalnom partneru, a šefica Evropske komisije je provela mnogo vremena u Italiji. 

Zajednički su nadgledale ulaznu tačku za migrante, a čelnici Unije su itekako slušali kada je Meloni razgovarala o proširenoj političkoj strategiji na afričkom kontinentu u Rimu.

- To je bio klasičan primjer držanja svojih prijatelja i potencijalnih neprijatelja bliže - rekao je za Politico jedan zvaničnik EU, koji je želio ostati anoniman.

Međutim, veza između Meloni i Fon der Lajen je daleko od stabilne, ona je postala politička obaveza za šeficu EK koja je u potrazi za drugim mandatom na čelu Evropske komisije. 

- Radi se o preživljavanju, dok za Meloni to nije od vitalnog značaja. Ona će nakon toga i dalje biti premijerka - rekao je jedan zvaničnik EU za Politico.

Fon der Lajen nije isključila saradnju sa ECR-om, koji uključuje Braću Italije Đorđe Meloni nakon izbora, iako je istakla da će prvo razgovarati sa socijaldemokratama i liberalima.

Socijalisti i liberali, koji su dio ranije koalicije Fon der Lajen u Briselu, sve više je napadaju zbog ove potencijalne saradnje. Toliko da su zaprijetili da je neće podržati u drugom mandatu ako ona odluči da sarađuje sa Meloni ili ECR.

Italijanska premijerka, s druge strane, pokušava zadržati bazu sretnom bez napada na Fon der Lajen, ona je poslije održanih evropskih izbora postala jedan od najbitnijih igrača u EU.

"Udarac ispod pojasa"

Međutim, jedna njena rečenica predstavlja nov udarac za Fon der Lajen.

Ona je izjavila da je suviše rano da odgovori na pitanje o drugom mandatu za predsjednicu Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

- Još prikupljamo podatke da bismo razumijeli većinu, ali i dalje postoji većina koja je podržavala Fon der Lajen, ali stranke koje nisu dio ove većine također rastu - rekla je Meloni.

Dodala je da rezultati na izborima pokazuju zahtjev građana da EU više obrati pažnju na desnicu i da će Italija imati ključnu ulogu u Evropi. Meloni je ocijenila da je izborni uspjeh šefice desnice Marin Le Pen u Francuskoj veoma važan i da ukazuje na dešavanja u Francuskoj i ostalim evropskim državama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.