MINUTA

Desant na Sarajevo

Važno je da radnja radi i da je plaća redovna

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

9.7.2019

Dva dana Sarajevo je središte Balkana. Predsjednici, premijeri, ministri vanjskih poslova država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi razgovarat će o zajedničkoj budućnosti, (ne)saradnji, gradnji povjerenja, a očigledno je kako neće zafaliti ni dobrog provoda, uz popularnu muziku i bogatu trpezu. Navodno je srbijanski šef diplomatije već naštimao glasnice pa s nestrpljenjem očekujemo nova gruba distoniranja Ivice Dačića na društvenim mrežama i raspoloživim portalima.  

Samit u glavnom gradu Bosne i Hercegovine prolazi bez Kosovara, jer se Hašim Tači naljutio na službeni poziv Milorada Dodika. Šteta jeste nastala, ali dernek neće propasti! Uostalom, ne dolaze ni čelnici susjedne Hrvatske. Kolindi Grabar-Kitarović, jednako kao i Andreju Plenkoviću, valjda nije do lažnih osmijeha i parola lišenih konkretnog sadržaja, jer dostojanstveno propadaju na domaćem terenu. Predsjednici se zakuhalo zbog pjevača Miroslava Škore, a premijeru oko korumpiranih HDZ-ovih ministara.

Srećom, bh. političkim autoritetima duševno stanje potpuno je stabilno. Još nemamo, da se razumijemo, državnu niti federalnu vlast, ali to nije dovoljan razlog za loše raspoloženje. Važno je da radnja radi i da je plaća redovna. Za sve ostalo zadužene su međunarodne finansijske institucije, čijim se povoljnim kreditima finansira i aktuelna političko-estradno-gastronomska manifestacija. Naslagane dugove svakako će vraćati neke buduće generacije, koje, eto, već najesen hairli upisujemo u zapuštene osnovne škole uzduž i poprijeko jedne i jedine domovine.

Konačno, svaki pojedinac kojem postojeći rahatluk ne odgovara, nek' automatski spakuje kofere te zauvijek razguli odavde. Bosna i Hercegovina je, nažalost, beznadežno neuspješna država, gdje se oduvijek znalo ko pije, a ko kafanske cehove plaća. Diplomatski događaji, poput recentnog, ionako služe za stvaranje lažne slike stabilnosti i kakve-takve normalnosti ovdašnjeg društva. Bilo bi, kažem, odlično, samo da nije predaleko od istine.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.