KOMENTAR DANA

Štab se probudio

Šta se čekalo deset dana, iako su oboreni rekordi, da se donesu mjere

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić

27.10.2020

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije konačno se jučer probudio. Nakon što su prošle sedmice u FBiH oboreni svi rekordi prema broju zaraženih i umrlih u Federaciji od koronavirusa, usvojene su nove epidemiološke mjere.

Maske na otvorenom obavezne su u cijeloj Federaciji, glasila je, između ostalog, informacija koju je novinarima izdiktirao Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva. Naređeni su i proširenje bolničkih kapaciteta te novi brži način testiranja! No, pitanje je šta se čekalo deset dana. Krizni štab KS mjeru nošenja maski na otvorenom usvojio je još prošle sedmice, ali je, bez obzira na to, broj zaraženih iz dana u dan sve veći.

Osim toga, pitanje je zašto se na nivou Federacije moralo čekati da se obore crni rekordi da bi se reagiralo. Posebno je alarmantno da je za sedam dana umrlo više od 70 osoba! Iz dana u dan sve je više oboljelih. Bolnički kapaciteti se popunjavaju, a ljekari su preumorni.

U prosjeku desetero ljudi dnevno umre. Za to vrijeme iz štabova stižu apeli, ali ne konkretne mjere. Tek jučer su se odgovorni malo trznuli. Međutim, nikome, očito, ne pada na pamet da, naprimjer, zabrani  političke skupove, koji su potencijalni klasteri. Nekima je glas važniji od života jer pojedine stranke ne vode računa ni o minimumu mjera, o čemu svjedoče svakodnevni medijski izvještaji.

O pojedinim restoranima i kafićima, javnom gradskom saobraćaju, da ne govorimo. Inspekcije su primorane da zatvaraju objekte, a kazne koje su predviđene očigledno ne donose rezultate.

Pitanje je samo jesu li nadležni u Federaciji zakasnili i šta su do sada čekali, s obzirom na veliki skok broja zaraženih. Pitanje je jesu li maske na otvorenom spas i je li potrebno povećati broj testiranja, prema uzoru na regiju i Evropu.

Pritom ne treba dizati paniku, nego racionalno odlučiti, bez politikantstva, koje su medicinske ustanove spremne da prime pacijente. U vrijeme pandemije po strani se moraju ostaviti lični animoziteti, a interesi građani staviti u prvi plan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.