LIČNOST DANA

Miroslav Subašić: Nada za siromašne

Isporučuje obroke Banjalučanima, a nekad i sam čekao pomoć

Subašić: Već 20 godina bavi se humanitarnim radom. Avaz

Piše: Al. B.

19.12.2020

Javna kuhinja organizacije “Mozaik prijateljstva” u Banjoj Luci svakodnevno priprema između 500 i 600, vikendom i do 1.100 obroka, za gladne ljude, kojih je posljednjih mjeseci sve više. Radnici kuhinje svakodnevno svjedoče teškim životnim sudbinama osoba koje im se obraćaju za pomoć.  

Dok isporučuje obroke svojim Banjalučanima, slike iz djetinjstva vraćaju se u sjećanje Miroslava Subašića, čovjeka koji se već 20 godina bavi humanitarnim radom, a posljednjih 16 je na čelu “Mozaika prijateljstva”, i koji na različite načine olakšava živote ljudima u nevolji.

I Miroslav je, poput onih kojima danas pomaže, bio prinuđen čekati na pomoć dobrih ljudi. Odrastao je bez oca, u porodici s petero djece koja je živjela u baraci. Kroz život je koračao i pogrešnim putevima, radio ono što nije trebao…

Ali vjera u Boga i shvatanje da se od čovjeka ne smije odustati u njegov su život donijeli preokret. Siromašni dječak danas hrani druge, a, iako je završio samo osam razreda škole, napisao je knjigu “Bosonogi dječak”, u kojoj je opisao svoj životni put. Knjiga 47-godišnjeg humanitarca iz Banje Luke doživjela je sedam izdanja. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.