KOMENTAR DANA

GRAS je mrtav, živio Forto!

Potez Edina Forte hvale je vrijedan pokušaj da se krene s raščišćavanjem ekonomija te da se stranački gubitaši pošalju na smetljište

GRAS ide u stečaj. Avaz

Piše: Danijal Hadžović

9.8.2021

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, odlučio je GRAS poslati u stečaj. Vlada KS nije u mogućnosti otplatiti dugovanja ovog preduzeća, koja iznose astronomskih 350 miliona KM.

Poređenja radi, to je iznos od oko trećine ukupnog budžeta Kantona Sarajevo na godišnjem nivou!

No, da stvar bude gora, GRAS je samo vrh ledenog brijega propalih državnih firmi. Prema podacima MMF-a, u BiH i dalje egzistira gotovo 550 kompanija u većinski državnom vlasništvu.

Većina posluje negativno i zajedno akumuliraju dug od nevjerovatnih 9 milijardi KM, što iznosi oko tri četvrtine svih godišnjih budžeta svih nivoa vlasti u BiH zajedno!

Bosna i Hercegovina je trebala napustiti socijalizam 1990. ili barem 1996. godine, no tranzicija je bila samo formalna.


Danijal Hadžović. Avaz

Vladajuće stranke pobrinule su se da, jednako kao u socijalizmu, što je god moguće i koliko god je moguće ostane u državnim (čitaj: stranačkim) rukama, a i ono što se privatiziralo dalo se u ruke „pouzdanim“ intimusima koji se mogu kontrolirati.

Prema državnim firmama odnosi se maćehinski, kao prema unosnom stranačkom plijenu u koji se uhljebljuju partijski poslušnici. Po potrebi se iz njih izvlači kapital za finansiranje ličnih i stranačkih interesa te se crpe dok se ne „isuše“.

Kad se, pak, „isuše“ i dovedu pred kolaps, s ciljem kupovine socijalnog mira radnika, kao što je bio slučaj upravo s GRAS-om, te firme bi se onda vještački održavale upumpavanjem poreznog novca u njih i tako se samo vještački prolongira propast.

Rezultat su političko otimanje i rasipanje resursa, uništene firme kao rupe bez dna te neproduktivna i neefikasna partijska ekonomija koja živi na račun produktivnog privatnog sektora i koči napredak svih zajedno.

Potez Edina Forte stoga je hvale vrijedan pokušaj da se konačno krene s raščišćavanjem ekonomija te da se stranački gubitaši pošalju na smetljište, gdje odavno pripadaju.

Razdvajanje privrede od politike i stranaka neophodan je preduvjet za ozdravljanje i politike i ekonomije. A da bi se to postiglo, nešto se morati privatizirati, ali nešto će morati i u stečaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.