RIJEČ STRUČNJAKA

Tiodorović: Imamo informaciju da se virus prenosi i vazduhom

Tiodorović drugi talas očekuje na jesen, te da će ga dočekati spremniji na više nivoa

Tiodorović: Pratimo svakodnevno istraživanja u svijetu. Agencije

Avaz.ba

20.7.2020

Situacija je krajnje ozbiljna, a odgovornost je na svakome od nas. Ljekari, medicinske sestre, medicinsko i nemedicinsko osoblje su do sada stekli veliko iskustvo, ali i njih je ova borba umorila, baš kao što je i narodu dosta koronavirusa. Šta nas čeka do kraja godine, to niko ne može da kaže, ali spremamo dalju strategiju za borbu.

Ovo kaže u intervjuu za “Blic” prof. dr Branislav Tiodorović, dodajući da drugi talas očekuju na jesen, te da će ga dočekati spremniji na više nivoa.

- Ovo je još uvek prvi talas, prvi pik desio se oko Vaskrsa, nakon toga počelo je opadanje, drugi pik nastupio je kao posljedica popuštanja mjera i prevelikog opuštanja. Upozoravali smo da je virus tu, da može doći do ponovnog razbuktavanja, da su opasni repovi epidemije, ali narod je pomislio da je sve gotovo. To je očekivano donekle, svi su pohrlili da se vrate svakodnevnom životu, živjelo se pod ograničenjima, bio je to taj prvi udar i narod je jedva dočekao da prodiše, ali eto, desio se drugi pik - kaže Tiodorović.

Pred sobom imamo neprijatelja koji nije nevidljiv. 

- Prvo je bilo naznaka da se virus prenosi kapljičnim putem, da na razdaljini od metar i po pada dole zbog težine, sada imamo još jednu informaciju, a to je da se virus prenosi i vazduhom. E sada ne znamo šta je to što ga podiže, da li je strujanje vazduha u pitanju, poput vjetra ili kada uključimo klima-uređaj. Pratimo svakodnevno istraživanja u svijetu i iz dana u dan saznajemo nešto novo - dodaje Tiodorović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.