POMPEO U DUBROVNIKU

Hrvatsko NE Americi, neće biti potpisana izjava protiv Kine

Tokom posjete državnog sekretara SAD Majka Pompea Hrvatskoj razgovarat će se i o BiH, godišnjici Dejtonskog sporazuma te izmjenama Izbornog zakona

Pompeo: Hoće li biti ukinute vize za građane Hrvatske. Arhiv

Avaz.ba / Jutarnji list

2.10.2020

Hrvatska neće potpisati zajedničku deklaraciju s SAD-om o sigurnosti korištenja 5G mreže usmjerenu protiv kineskog Huaweija na današnjem sastanku s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike) u Dubrovniku, već će zauzeti stav kao i Italija i samo primiti na znanje američke sugestije o "štetnosti" korištenja kineske tehnologije, piše Jutarnji list.


Glavne dvije teme koje su okosnica njegove posjete, kažu sagovornici Jutarnjeg lista iz diplomatskih izvora, su izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, te ukidanje viza za hrvatske državljane koji putuju u SAD-a, a hrvatska strana uvjerava da potpisivanje deklaracije nije ni bilo u planu, niti je to američka strana nemetala. Hrvatska očekuje da će Pompeo u Dubrovniku objaviti da su se stekli uvjeti za ukidanje viza i za dvostruko oporezivanje između dviju država, što je posebno značajno za IT sektor.

Hrvatska balansira između Kine i SAD-a

S druge strane, šef Trampove diplomacije netom prije američkih izbora stiže u Hrvatsku nakon posjeta Grčkoj i Italiji, ranije je u avgustu posjetio Poljsku, Češku, Sloveniju i Austriju i svugdje pokušava uvjeriti članice Evropske unije da ne koriste tehnologiju kineskog diva Huaweija pri izgradnji 5G mreže. Slovenija je, naprimjer, potpisala deklaraciju o sigurnom korištenju 5G mreže, u kojoj se ne spominje eksplicite Huawei kao „zabranjena kompanija”, ali je jasno na što cilja Trampova administracija.

Deklaracija predviđa sigurnosnu provjeru korporacija koje nude 5G tehnologiju, transparentnost njihove vlasničke strukture, poštuju li pravo intelektualnog vlasništva i zakone vezane za transparentnost korporativnog upravljanja.

Sličnu izjavu potpisalo je nekoliko evropskih država. Hrvatska će, kako Jutarnji saznaje, zauzeti sličan stav kao i Italija. Pompeo je tamo pozvao talijansku vladu da „pozorno razmotri rizike koje za nacionalnu sigurnost i privatnost građana predstavljaju tehnološke kompanije povezane s Komunističkom partijom Kine”. SAD, naime, tvrdi da 5G tehnologija koju razvija Huawei služi kineskoj vladi za špijuniranje, što kineske vlasti, a i sam Huawei oštro odbacuju. Rim je obećao da će biti na oprezu kada bude razvijao 5G tehnologiju, ali izjavu nisu potpisali.

Majk Pompeo. Arhiv

- Nijednog trenutka u pripremi posjete nije bilo riječi o potpisivanju izjave već su polazišne tačke bile vize i porezi. No, mi smo svjesni toga i vodimo računa o sigurnosti 5G mreže, uostalom i na nivou EU priprema se regulativa kojom će se osigurati provjera svih stranih ulaganja – kazao je Jutarnjem jedan diplomat.


Dakle, Hrvatska će, kaže drugi sagovornik, američku sugestiju primiti s „ozbiljnim interesom”, ali dalje od toga se neće ići.

UK, Češka, Danska, Estonija, Latvija, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovenija, Francuska, Grčka, Izrael, Albanija, Australija, Kanada, Norveška, Japan i Vijetnam države su koje su ili zabranile Huaweiju izgradnju mreže u svojim državama, ograničili daljnji razvoj ili potpisale zajedničku izjavu s SAD-om oko sigurnosti korištenja 5G mreže, no Hrvatska se odlučila za blaži pristup toj temi. Ne treba, naime, zaboraviti da jedna od najvećih kineskih građevinskih kompanija gradi Pelješki most, a Hrvatska je i dio inicijative Kina+17, pa pokušava balansirati između dviju svjetskih sila.

Razgovarat će se i o položaju Hrvata u BiH

S američkim šefom diplomatije u Dubrovniku će razgovarati premijer Hrvatske Andrej Plenković, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, te ministar obrane Mario Banožić.


Na dnevnom redu naći će se i tema o kupnji vojnih aviona. Hrvatska strana trebala bi zahvaliti na američkoj ponudi i reći kako će se ona evaluirati u okviru konkursnog  procesa.


Na stolu će biti i teme o situaciji u regiji, s posebnim naglaskom na BiH i pitanje položaja tamošnjih Hrvata, posebno s obzirom na 25. godišnjicu Dejtona. Na tu temu razgovarat će se o promjeni izbornog zakona, a SAD će se potaknuti da se snažnije angažira u regiji.


Bit će razgovora o i izgradnji LNG terminala na Krku, što je i američki strateški interes kako bi Evropu snabdijevali američkim, a ne ruskim plinom.


Na sastanku s Pompeom neće biti predsjednik Zoran Milanović koji se jučer i prekjučer obrušio na Trampovu administraciju. S diplomatske berbe na kojoj je bio i američki ambasodor poručio je kako Tramp „huška, potiče na mržnju i kako je upropastio položaj SAD-u svijetu”.


- Američki državni sekretar nema vremena doći u Zagreb. Mene tamo niko nije zvao i iskreno bolje da me nije - komentirao je Milanović, te dodao kako SAD pokazuju interes za Hrvatsku dva dana prije izbora.

Jučer je pak izjavio kako Pompeo dolazi „probat' uvaliti Hrvatskoj američke avione”.

Jedan HDZ-ov iskusni diplomat takav predsjednikov istup naziva neuobičajenim i zapravo skandaloznim.


- Totalno je neuobičajeno tako govoriti o predsjedniku prijateljske države bez obzira kakav on bio. To je neprihvatljivo i skandalozno. Jedan strani diplomat mi je rekao kako je takvo ponašanje neviđeno u jednoj državi Evropske unije – komentira ovaj diplomat.


Premijer Andrej Plenković jučer je u Briselu komentirao predsjednikove izjave, poručivši kako je Pompeo na turneji u EU i dolazi u Hrvatsku, kao i u Italiju, te Grčku.


- To je normalan dijalog. Što se tiče nabave borbenih aviona podsjećam da smo ponudili Uredu predsjednika da delegiraju svojeg predstavnika u Povjerenstvo za odabir borbenog aviona. On je odbio sudjelovati pa tako doživljavam bilo koji njegov komentar na tu temu - rekao je Plenković.

Četiri ključne teme

Pregovori između  Pompea i hrvatskog vrha imati će važan utjecaj na odnos dviju država bez obzira na to ko pobijedi na izborima u SAD-u.


1. "To su najbolji avioni na svijetu". Ovim je riječima američki ambasador Robert Kohorst pozvao Hrvatsku da ne dvoji previše o kupovini borbenih aviona i da se odluči za američku ponudu. No, odluka nije lagana posebno kad je riječ o cijeni jer SAD nudi nove avione.


Osim toga, tu je i pitanje buduće saradnje unutar Evropske unije gdje se rade veliki odbrambeni planovi, a ponudu su dale Francuska i Švedska. Zagreb mora o tome misliti pri odluci o kupovini i pripaziti kako će balansirati između ta da zahtjeva. Jer, i jedna i druga strana pamte.


2. Vlada je u srijedu donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje Konvencije s Vladom SAD-a o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak. Iz ove je vijesti jasno koliko je važan taj sporazum koji traže poduzetnici s jedne i druge strane.


Ministar finansija Zdravko Marić smatra da će koristi imati propulzivni hrvatski IT sektor.


3. Ukidanje viza bit će za koji mjesec. Tako je o temi izuzeća Hrvatske od viznog sistema SAD-a prije koji dan govorio ministar Gordan Grlić Radman. Pravila su poznata: kad broj odbijenih viza za državljane neke zemlje padne ispod 3 posto moguće je pokrenuti postupak izuzeća. Hrvatska je, prema svim posljednjim informacijama, vrlo blizu toj granici. No, ambasador Kohorst je rekao da još nema tu informaciju, ali će doći vrlo brzo.


4. Majk Pompeo je na svim stanicama svoje turneje pozvao domaćine da ne koriste Huwei u izgradnji sistema 5G. I da se drže dalje od Kine kad je riječ o bilo kakvim ulaganjima u stratešku infrastrukturu. Pa je čak i prozvao Portugal da mora izabrati između SAD-a i Kine.

Hrvatska je tu u osjetljivom položaju jer je prošle godine u Dubrovniku održan susret "17+1", mehanizam saradnje Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope kad smo čak i potpisali nešto oko Huaweija. No, budući da i u EU raste svijest o potrebi kontrole kineskih ulaganja te da je sve više glasova koji govore da s Pekingom treba graditi trgovinske odnose, ali oprezno.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.