POSLANICA U SKUPŠTINI

Draginja Vuksanović - Stanković za "Avaz": Ako žele mir zabranit će ustoličenje, a ako žele sukobe onda će i dalje tjerati inat

Ovdje se ne pita srpska crkva, niti crkva Srbije, nego treba da se pita Vlada Crne Gore, kaže Vuksanović - Stanković

Vuksanović - Stanković: Sve je zabarikadirano. Agencije

Piše: Alen Bajramović

4.9.2021

Na Cetinju se u ovom trenutku nalaze hiljade ljudi, svi prilazi gradu su blokirani, a situacija je veoma napeta, kazala je za portal "Avaza" poslanica u Skupštini Crne Gore Draginja Vuksanović - Stanković, koja je dan provela na Cetinju. Građani koji su ustali protiv namjera SPC da se ustoličenje novog mitropolita Joanikija obavi na Cetinju, crnogorskoj Prijestonici i gradu kojeg Crnogorci smatraju simbolom svoje duhovnosti i državnosti, namjeravaju istrajati da to ne dozvole.



Zašto se ne zabrani ustoličenje

- Sada je zabarikadirano sve i Cetinju se više ne može prići. Mi očekujemo da će oni koji u rukama imaju zakon i ovlašćenja donijeti odluku da zabrane ustoličenje Joanikija na Cetinju. Ono što je sigurno je da, ako žele mir u Crnoj Gori, zabraniće ustoličenje a ako žele sukobe i ne daj Bože nešto drugo onda će i dalje ćerati inat prema građanima Crne Gore. Svojim će odlukama ugrožavati bezbjednost i nacionalne interese Crne Gore – kaže Vuksanović - Stanković.

Uprkos tome što već danima stižu upozorenja da se ceremonija zvaničnog imenovanja mitropolita obavi na drugom mjestu, kao i današnjim sukobima s policijom, barikadama i suzavcu, Mitropolija crnogorsko – primorska danas je saopćila da od planiranog neće odustati.

– Ovdje se ne pita srpska crkva, niti crkva Srbije, nego treba da se pita Vlada Crne Gore. Krivokapić, Abazović i drugi. Imate situaciju da je ministar policije jasno poručio da ne može garantovati bezbjednost nijednom građaninu, niti novinaru danas na Cetinju. Zašto onda Vlada, ako ima zakonsko ovlašćenje, ne donese odluku da se zabrani ustoličenje!? Zato što dopušta da Crkva Srbije upravlja njome, a Crkva Srbije to radi tako što poštuje odluke zvaničnog Beograda. Znači, zvanični Beograd, preko Crkve Srbije, upravlja Vladom Crne Gore.


Čemu ćeranje inata

E crnogorski narod će, sa ponosom, braniti vitalne interese Crne Gore. Vjerujemo u mir i toleranciju, pozivamo sve da se strasti smire, Pozivamo još jedanput nadležne da u interesu građana Crne Gore i u ime nacionalnih interesa države donesu odluku da se zabrani ustoličenje Joanikija na Cetinju i izmjesti u Podgoricu. Čemu ćeranje inata, čemu ugrožavati mir, da li je ičija politička pozicija vrijednija od kapi prolivene krvi – kategorična je Draginja Vuksanović – Stanković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.