BEOGRAD

Apelacioni sud ukinuo odluku Specijalnog suda i zatražio pritvor za Dijanu Hrkalović

Naloženo je da se ponovo razmotri prijedlog tužioca za određivanje pritvora zbog opasnosti od bjekstva

Hrkalović: Nešto manje od dva mjeseca bila u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu. arhiv

E. Ć.

24.12.2021

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rješenje Specijalnog suda kojim je 10. decembra ukinut pritvor bivšoj državnoj sekretarki i nekada najmoćnijoj ženi MUP-a Dijani Hrkalović. Naloženo je da se ponovo razmotri prijedlog tužioca za određivanje pritvora zbog opasnosti od bjekstva. 



Žalbom Tužilaštva se ukazalo da je prvostepeni sud pogrešno zaključio

- Osnovano se izjavljenom žalbom Tužilaštva za organizovani kriminal ukazuje da je prvostepeni sud pogrešno zaključio da okolnosti koje je naveo tužilac u predlogu nemaju značaj za produženje pritvora, po zakonskom osnovu koji se odnosi na opasnost od bjekstva - rekla je za Tanjug portparol suda Mirjana Piljić.

Prema stavu apelacije, vijeće prvostepenog suda nije cijenilo okolnosti, kako ukazuju, na opasnost od bjekstva Hrkalović u trenutku kada je prema njoj podnijet optužni predlog sudu, nego je samo pojedine okolnosti za pritvor cijenio isključivo u vremenu kada protiv nje nije bilo krivičnog postupka.

Specijalni sud je oslobodio, a isti dan podnijet optužni prijedlog i zatvorska kazna od pet godina

- Kao što se osnovano žalbom tužioca dalje ukazuje, prvostepeni sud samo taksativno navodi okolnosti, ali ih ne cijeni izolovano i bez dovođenja u vezu sa svim ostalim okolostima navela je Piljić za Tanjug.

Ovu odluku o ukidanju pritvora je donijelo krivično vanpretresno vijeće Specijalnog suda 10. decembra nakon što je ranije tog dana tužilaštvo podnijelo optužni prijedlog protiv nje zbog krivičnog djela trgovina uticajem u produženom trajanju i predložilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Podsjećamo, Hrkalović je nešto manje od dva mjeseca bila u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, od hapšenja 15. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.