ODLAZEĆI PREMIJER

Krivokapić rekao da će donositi odluke i da ga ne zanima tehnički mandat

A pravni stručnjaci i opozicija su upozorili Krivokapića da u tehničkom mandatu Vlade ne donosi bitnije odluke

Zdravko Krivokapić. AGENCIJE

A. O.

8.2.2022

Na sjednici Vlade Crne Gore održane 2. februara odlazeći premijer Zdravko Krivokapić kazao je da ga ne obavezuje ,,pravna kategorija“ o tehničkoj vladi i da će njegov kabinet nastaviti da donosi odluke u punom kapacitetu sve dok se ne izabere nova vlada, piše Pobjeda.

- Vlada je u punom mandatu dok se ne izabere nova. Vlada funkcioniše u redovnom obimu i nastavićemo da donosimo odluke - citirao je izvor Pobjede Krivokapićeve riječi na sjednici Vlade.


Napustili odmah

Sjednicu Vlade su 2. februara napustili odmah nakon što je otvorena potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, a pravni stručnjaci i opozicija su upozorili Krivokapića da u tehničkom mandatu Vlade ne donosi bitnije odluke.

U Ustavu Crne Gore u članu 110 navodi se da Vladi prestaje mandat kad izgubi povjerenje i da Vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora nove, što faktički znači da se Krivokapićeva vlada, kojoj je izglasano nepovjerenje 4. februara, nalazi u tehničkom mandatu.

Da nema namjeru da poštuje tehnički mandat Vlade, smijenjeni premijer Krivokapić je odmah pokazao u danu kada mu je izglasano nepovjerenje. Tada je bez znanja ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, čija je to nadležnost, protivzakonito prvo stavio na dnevni red, a potom usvojio Prijedlog odluke o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

Tim dokumentom predviđeno je da se 10 godina boravka smatra pet godina privremenog plus pet godina stalnog boravka u Crnoj Gori, dok je raniji zakonski uslov za prijem u crnogorsko državljanstvo bio 10 godina stalnog boravka u državi.


Birački spisak

Odlukom Vlade derogiran je dogovor koji je postignut između vlasti i opozicije uz podršku međunarodnih partnera da Odbor za izbornu reformu radi na toj odluci. Dogovor je uslijedio nakon žestokih protesta građana i opozicije koji su početkom aprila prošle godine uspjeli da natjeraju Vladu da povuče spornu odluku.

Krivokapićev stav je suprotan i stavu Evropske unije koja je tražila da dogovor o državljanstvu bude inkluzivan i da se sprovodi kroz Odbor za izbornu reformu.

Ovakvom odlukom Vlada namjerava da u crnogorsko državljanstvo i birački spisak uvede više hiljada osoba porijeklom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije čime bi se sproveo etnički, demografski i izborni inžinjering.

Neke procjene govore da bi, izmjenom Odluke o kriterijumima za sticanje državljanstva, između 13.000 do 15.000 lica odmah steklo uslov za prijem u crnogorsko državljanstvo, dok bi vremenom taj uslov ispunilo još 20.000 građana koji su porijeklom uglavnom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je u izjavi za novinare u Dubaiju podržao stav Krivokapića navodeći da se Vlada nalazi u punom mandatu i da ima pravo da donosi odluke uključujući i one o državljanstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.