GLASANJE PROTIV RUSIJE

Žestoke reakcije u Srbiji na glasanje u UN-u, boje se ruske “crne liste”

Ovakvi potezi potvrđuju da je politika vojne i političke neutralnosti, koju u javnosti zastupa vladajuće koalicija, zapravo samo mrtvo slovo na papiru, ocijenili su Zavjetnici

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, raniji susret. MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

A. O.

7.4.2022

Predsjednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević kazao je danas je odluka delegacije Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da glasa za isključenje Rusije iz Savjeta UN-a za ljudska prava pokazatelj da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja "izdajničku politiku", piše Beta. 

Đorđević je u pisanoj izjavi naveo da je Rusija glavni zaštitnik “Srbije u UN-a, ne samo kao garant Rezolucije 1244, koja održava Kosovo u sastavu Srbije, već je to bila i onda kada su neke zapadne zemlje željele da srpski narod zauvijek označe kao genocidan”.


Novi korak

- I pored upozorenja Rusije da će glasanje za njeno isključenje iz UNHRC-a smatrati neprijateljskim činom koji će ugroziti bilateralne odnose, (Vučić) donio je odluku da se po treći put u Ujedinjenim nacijama svrsta na stranu svojih zapadnih sponzora, čime je načinio novi korak ka uvođenju sankcija - izjavio je danas Đorđević.

Srpska stranka Zavjetnici ocijenila je također ocijenila kao “skandaloznu” odluku Srbije da u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasa za suspenziju Rusije iz Savjeta UN za ljudska prava.

Navodeći da je to “treći put” da se zvanični Beograd u Generalnoj skupštini UN “otvoreno svrstava” protiv Rusije, Zavjetnici su u saopćenju naveli da vlast takvim odlukama uvodi Srbiju u “konfrontaciju” sa državom koja je kako se navodi, njen strateški saveznik u odbrani teritorijalnog integriteta na Kosovu.

- Ovakvi potezi potvrđuju da je politika vojne i političke neutralnosti, koju u javnosti zastupa vladajuće koalicija, zapravo samo mrtvo slovo na papiru jer je glasanje protiv interesa Rusije, kao našeg najvećeg saveznika, dokaz da državno rukovodstvo predvodi politiku posrednih integracija Srbije u NATO - ocijenili su Zavjetnici.


Moskva upozorila

Dodali su da je “očigledno” da je krajni cilj aktuelne vlasti da takvim potezima građane “pripremi za finalni udarac”, a to je kako su naveli, uvođenje sankcija Rusiji.

Još jedna desničarska stranka iz Srbije, Dveri, kritikovala je potez Srbije u UN-u. U saopćenju je ovaj pokret naveo da će poslije današnjeg glasanja Srbija dospjeti na listu neprijateljskih država Rusije.

- Još nisu proglašeni zvanični rezultati izbora u Srbiji, a Aleksandar Vučić je počeo brže-bolje da ispunjava obećanje svojim mentorima na Zapadu i nanese najveću sramotu državi Srbiji sa nesagledivim bezbjednosnim, ekonomskim i historijskim posljedicama glasanjem za suspenziju Rusije iz Savjeta UN za ljudska prava - ocijenile su Dveri.

Podsjećamo, Srbija je u četvrtak, kao i ostale zemlje regije, glasala za isključenje Rusije iz Savjeta UN-a za ljudska prava. Prethodno je Moskva upozorila da će se takav potez smatrati “neprijateljskim činom”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.