PROSUTA FARBA

Staša Zajović za "Avaz": Napali su nas zbog Srebrenice!

Mi znamo da to nisu nikakve odmetnute bande, da su oni dio jednog represivnog državnog aparata, rekla je Zajović

Staša Zajović o napadu: Nije prvi put. AVAZ

Piše: A. Ovčina

12.7.2022

Zgradu u kojoj se nalaze prostorije Udruženja "Žena u crnom" u Beogradu za sada nepoznati muškarac je prosuo crvenu farbu po ulaznim vratima i po stepeništu. Ovaj napad se dogodio u kontekstu obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici i brojnih aktivnosti koje su "Žene u crnom" organizovale u prethodna dva dana.

Staša Zajović iz organizacije "Žene u crnom" iz Srbije za portal „Avaza“ kazala je da je ovo još jedan u nizu brojnih napada tokom ove godine.


Dokazi postoje

- Svi napadi na Žene u crnom vezani su za naša postavljena pitanja odgovornosti za rat i ratne zločine. Najviše napada smo imali vezano za Srebrenicu, samoj akciji imena „Srebrenica“ koju smo održali u nedjelju uvečer, nije bilo poslije dugih godina organiziranih napada. Naravno, onda su nas sačekali evo – rekla je Zajović.

Dodala je da znaju da se radi o sistematskim ciljanim nasiljima kako bi ih uplašili, kriminalizovali, izolovali.

- Činjenica je da se tu radi o potpuno nekažnjivom nasilju, jer nijedan od počinilaca, a svi dokazi postaje. Prošle godine su bila tri velika napada na prostorije, a da ne govorim o drugim napadima na aktivistkinje – rekla je ona.


Nisu identificirani

Naglasila je da počinioci nisu identificirani niti su procesuirani, što stvara prostor nekažnjenog nasilja koji podstiče, ohrabruje, pohvaljuje i nagrađuje počinioce nasilja.

- Mi znamo da to nisu nikakve odmetnute bande. I ovog puta ćemo pokrenuti prijavu bez obzira na činjenicu da mi nemamo nadu u to da će biti procesuirano i kažnjeno – rekla je.

Dodala je da je povod za ovaj napad upravo Srebrenica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.