POKRET "EVROPA SAD"

Milatović: Historijska pobjeda u Podgorici, pregovori bi trebali početi naredne sedmice

Poslat ćemo, vjerovatno, do kraja sedmice pozive za pregovore, tako da bi oni trebalo da počnu od naredne sedmice, dok se naprave i pregovarački timovi, kazao je

Milatović: Poslali smo već poziv. TV VIJESTI

S. S. / Vijesti.me

24.10.2022

Dan nakon lokalnih izbora koji su značili gubitak Demokratske partije socijalista u Podgorici nakon 24 godine, nosilac liste pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović najavio je da će najvjerovatnije do kraja sedmice Demokratskom frontu, Demokratama i Građanskom pokretu URA poslati zvaničan poziv za početak pregovora o formiranju vlasti u glavnom gradu.

Milatović je Televiziji Vijesti rekao da vjeruje u brz i kvalitetan dogovor nakon kojeg bi postao novi gradonačelnik.

Pokret Evropa sad sa 21,7 posto glasova i 13 mandata najjači je među dosadašnjom opozicijom u Podgorici, koja je osvojila 10 mandata više od koalicije oko DPS-a.

Već sinoć je nosilac liste Evrope sad i vjerovatni novi gradonačelnik Jakov Milatović poslao poziv za pregovore o formiranju nove vlasti, a to će uskoro biti i formalizovano.

- Ovdje mislim na DF, na Demokrate, a iako možemo da vršimo vlast u Podgorici bez URE, moj stav će biti da treba i tu partiju da pozovemo u pregovore o vlasti. Poslat ćemo, vjerovatno, do kraja sedmice pozive za pregovore, tako da bi oni trebalo da počnu od naredne sedmice, dok se naprave i pregovarački timovi. Mislim da je ovo historijska pobjeda u Podgorici i cijeloj Crnoj Gori, da je konačno DPS otišao u političku prošlost - naveo je on.

"Trenutak slobode"

Koalicija oko DF-a osvojila je 18,2 posto glasova i imat će 11 odbornika. Do sada su imali šest.

- Konačno poslije 24 godine desio se trenutak slobode - kazala je nositeljica liste "Za budućnost Podgorice" Jelena Borovinić Bojović.

U koaliciji na čelu s Demokratama kažu da se sinoć desio novi 30. avgust. Oni su u Podgorici pali sa 13 na šest mandata.

- I od večeras idemo nekim novim putem napretka, putem u budućnost, porazili smo prošlost - rekao je nosilac liste "Idemo ljudi" Danilo Šaranović.

Sa četiri mandata, koliko su imali i ranije, u koaliciji na čelu sa GP URA tvrde da su zadovoljni, ali ne kriju da su očekivali više.

- Mi smo računali da ćemo imati od sedam i po do osam i po procenata. Bićemo konstruktivan faktor, kako bi zajedno sa partnerima iz Evrope sad, kojoj ovom prilikom čestitam na odličnom rezultatu, gradili bolju Podgoricu - kazao je nosilac liste "Može Podgorica - Ovo je naš grad" Luka Rakčević.

Vuković preuzeo odgovornost

Pokret koji je predvodio DPS osvojio je 24 mandata, a DPS je na prošlim izborima, zajedno sa Socijaldemokratama, imao 35 odborničkih mjesta.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković preuzeo je odgovornost za lošiji rezultat i poručio da neće ni na koji način blokirati formiranje nove vlasti u Podgorici.

- Odgovornost je isključivo moja. Ja kao nosilac liste, i svi mi smo očekivali da će ljudi na drugačiji način vrednovati naš dosadašnji učinak. Ja ću biti gradonačelnik do izbora novog - rekao je Vuković.

Milatović je uvjeren da to neće trajati dugo.

- Da konstituišemo što je brže moguće gradsku upravu, da uradimo reviziju svega ovog što je urađeno u ovom prije svega nelegalnom prethodnom šestomjesečnom mandatu. Želim da budem gradonačelnik svih građana u Podgorici i da nikada više Podgorica ne bude dijeljena na poziciona i opoziciona naselja - kazao je on.

U podgorički parlament nisu ušli SNP, Pokret Preokret i Svetosavska srpska lista koji su ostali ispod cenzusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.