POSLAO PISMU

Patrijarh Porfirije tražio oslobađanje ukrajinskog mitropolita: Uhapšen zbog veza s Rusijom

On je kazao da je obaveza svakom čovjeka da ukaže na nepravde koje se čine prema pojedincima i njihovim pravima

Patrijarh Porfirije. M.M. / ATAimages / PIXSELL

S. S.

22.7.2023

Patrijarh Porfirije uputio je danas svim poglavarima pravoslavnih crkava, papi Franji, nadbiskupu kenterberijskom Justinu Velbliju, predsjedniku Biskupske konferencije EU Rajnhardu Marksu, generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu i brojnim organizacijama, da se zauzmu da mitropolit višgorodski i černobiljski Pavle, iguman Kijevo-pečerske lavre, bude pušten na slobodu.

U pismu poglavara SPC, pored ostalog, stoji da je u vremenima velikih, teških i opasnih historijskih promjena, kakvo je očigledno i današnje, obaveza svakog pravdoljubovog čovjeka da, bez obzira na to koje je vjere, nacije, kojeg ideološkog ili političkog opredjeljenja, ukaže na nepravde koje se čine prema pojedincima i njihovim elementarnim ljudskim pravima, navodi se na sajtu SPC.

- Takav primjer je danas svakako njegovo visokokpreosveštenstvo mitropolit višgorodski i černobilski gospodin Pavle, koga je ukrajinski sud smjestio u zatvor. Ličnostima i ustanovama koje poznaju stanje u svijetu svakako je jasno da odnosna sudska odluka ne može biti i nije zasnovana na bilo kom zakonu koji važi u iole pravno uređenim državama - naveo je Porfirije.

Mitropolit je u pritvoru od aprila ove godine, a kako je tada saopćila Služba sigurnosti Ukrajine (SBU), mitropolit Pavle se sumnjiči da je "pravdao oružanu agresiju Rusije na Ukrajinu i veličao njene učesnike".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.