UZROK NEPOZNAT

Novi detalji o padu aviona u Crnoj Gori

Nakon pada obavljen je uviđaj, nakon čega će biti poznat uzrok pada letjelice, naveli su iz UP

Avion navodno neznatno oštećen. Nenad Novović

A. O. / Vijesti.me

23.7.2023

Jak vjetar najvjerovatnije je jučer izazvao pad hidro-aviona u rijeku Lim, u kojem je dvočlana posada prošla bez povreda.

U letjelici koja je završila u Limu, u mjestu Gornja Ržanica kod Murine, bili su pilot Đustino Skalfo i njegov kopilot, obojica švicarski državljani, koji su preventivno pregledani u bolnici u Beranama.

Sigurno spuštanje

- I pored pada aviona oni su se bezbjedno spustili padobranima i prošli bez povreda - saopšteno je “Vijestima” iz Osnovnog državnog tužilaštva u Plavu.

Iz Uprave policije “Vijestima” je nezvanično saošteno da su “prije pada pilot i saputnik napustili letjelicu padobranima i uspjeli da se bezbjedno spuste”.

- Nakon pada obavljen je uviđaj, nakon čega će biti poznat uzrok pada letjelice - naveli su iz UP.

Da je do pada letjelice došlo usljed jakog udara vjetra, “Vijestima” je kazao i Dragiša Raičević, organizator međunarodne avio-regate “Montadria”, na kojoj je navodno trebalo da učestvuje i posada iz Švajcarske...

Velik udar vjetra

Raičević tvrdi da je na tom mjestu bio prisutan neočekivano veliki udar vjetra, te da je to i sam iskusio prolazeći tuda drugom letjelicom.

- Letjelica je zbog toga naglo promijenila položaj leta s horizontalnog u skoro vertikalni položaj, i to rotorno strujanje vazduha je samim tim prouzrokovalo nagli gubitak visine i brzine aviona - rekao je on.


Istakao je da je Skalfo jedan od najiskusnijih pilota Švicarske, da je bio "izuzetno priseban i uspio da stabilizuje letjelicu".

Pred pilotom je, objasnio je on, bio Lim, što je uspio da iskoristi:

- Procijenio je da je, s obzirom da se radi o hidro-avionu s plovcima, najbezbjednije da sleti na rijeku, što je i uradio. Dodatno je aktivirao padobran kojim je letjelica bila snabdjevena, i tako dodirnuo povšinu rijeke plovcima aviona potpuno bezbjedno - kazao je Raičević, dodajući da je avion pretpio neznatna oštećenja.

Prije četiri dana pao je turistički avion u ulcinjskom naselju Štoj, a tom prilikom povrijeđeni su pilot Suad Memić (48) i Fahrudin Hajdarpašić (49) usljed pada turističkog aviona u ulcinjskom naselju Štoj...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.