VLADA CRNE GORE

Građanski pokret URA pozvan na sastanak s mandatarom Spajićem

Lider URA-e Dritan Abazović otvoren za dijalog i reforme

Abazović je naglasio da je njegov cilj okupiti snage od 30. avgusta i nastaviti s reformskim putem koji je započeo. Jelena Kočanović / Vijesti.me

N. Č.

11.10.2023

Građanski pokret (GP) URA, jedna od ključnih političkih stranaka u Crnoj Gori, primio je poziv za sastanak s mandatarom Milojkom Spajićem u svrhu razgovora o formiranju nove vlade. Dritan Abazović, lider GP URA i trenutni crnogorski premijer, potvrdio je ovu vijest, istakavši da je neophodno uspostaviti novu izvršnu vlast u zemlji, ali i naglašavajući otvorenost za dijalog.

Reformski put

- Crnoj Gori je potrebna nova vlada, i nemam prigovora na mogući sastav te vlade. Vidjet ćemo kakva će biti konfiguracija i ko će sve biti u njoj - izjavio je Abazović.

Abazović je naglasio da je njegov cilj okupiti snage od 30. avgusta i nastaviti s reformskim putem koji je započeo. Također, istakao je da dijalog nikada ne bi trebalo izbjegavati i da će razmotriti mogućnost sastanka s mandatarom Spajićem.

- Dobili smo poziv od Spajića, vidjet ćemo hoćemo li se sastati. Što se nas tiče, imamo stav da dijalog nikada ne treba izbjegavati. Vidjet ćemo hoćemo li to realizirati - kazao je Abazović.

Različiti prioriteti

Uprkos otvorenosti prema dijalogu, Abazović je također istakao da postoje različiti pogledi na principe i akcije buduće vlade te da će se pokušati pronaći zajednički jezik u vezi s vizijom Crne Gore.

- Mi imamo različite prioritete. Nisu u 'nerealnim stvarima i obećanjima', već u onim promjenama koje treba ostvariti u narednim danima -  dodao je Abazović. 

Abazović je izrazio spremnost da vodi javnu debatu s ostalim političkim subjektima te da učestvuje u parlamentarnim raspravama, kako bi se osigurala transparentnost i demokratski proces u izgradnji nove crnogorske vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.