ZAJEDNICA SRPSKIH OPĆINA

Priština: Lajčak se sastaje s Kurtijem i predstavnicima opozicije na Kosovu

Lajčak je prošle sedmice najavio da će u Briselu uskoro biti organiziran novi sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije

Albin Kurti ne želi formirati zajednicu općina sa srpskom većinom koja bi imala široke ovlasti. Premijer Kosova

FENA

6.11.2023

Posebni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak danas će razgovrati u Prištini s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem te predstavnicima opozicionih stanka na Kosovu o novom nacrtu statuta Zajednice srpskih općina.

Novi nacrt statuta

Kosovski premijer u petak je kazao da je novi nacrt statuta za formiranje Zadnjice srpskih općina (ZSO) na Kosovu pažljivo napisan i to u skladu sa slovom i duhom Ustava, ali da još nije službeno prihvatio dokument koji bi Srbima na Kosovu dao veću autonomiju.

Spomenuti nacrt su tokom posjete Prištini prezentirali članovi visokog predstavništva Evropske unije (EU), SAD-a, Njemačke, Francuske i Italije, a Kurti je u petak u Skupštini Kosova podnio izvještaj o tom nacrtu i to na zahtjev opozicionih stranaka.

Lajčak je prošle sedmice najavio da će u Briselu uskoro biti organiziran novi sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije Besnika Bislimija i Petra Petkovića.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti na marginama samita EU-a 26. oktobra u Briselu satima su odvojeno razgovarali s čelnicima Njemačke, Francuske i Italije Olafom Šolcom (Scholz), Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i Đorđijom Meloni (Giorgia) te s predsjednikom Europskog vijeća Čarlsom Mišelom (Charles Michel), visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozepom Boreljom (Josep Borrell) i posebnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom.

Normalizacija odnosa

Nakon tih sastanaka Borelj je istakao kako je uspostava Zajednice srpskih općina velika prepreka za normalizaciju odnosa.

Nakon što su 27. februara Vučić i Kurti postigli saglasnost o Sporazumu na putu prema normalizaciji odnosa, u Ohridu je 18. marta prihvaćen aneks toga sporazuma, koji je zapravo plan provođenja sporazuma iz februara. Iako članice EU tvrde da je postignuta saglasnost o oba ta dokumenta, nijedan nije potpisan.

Vučić je u više navrata izjavljivao da ne namjerava poštivati neke obaveze koje proizlaze iz tih sporazuma, poput odredbe da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Albanski premijer Albin Kurti ne želi formirati zajednicu općina sa srpskom većinom koja bi imala široke ovlasti, nešto poput Republike Srpske u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.